Kukbuk
Kukbuk

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
młode ziemniaki
500 g
sól
do gotowania
młode pory
3 sztuki
rabarbar
1 łodyga
cytryna
1 sztuka
biała rzepa
3 sztuki
oliwa
do smarowania
ogórki małosolne
3 sztuki
sos:
kiszony czosnek
4 ząbki
oliwa extra vergine
3 łyżki
tymianek
3 gałązki
płatki chili
łyżeczka
musztarda diżońska
łyżeczka
sól i pieprz
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Miseczka: Stratus

 

krok 1

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Na rozgrzanym ruszcie kładziemy pory, rabarbar, przepołowioną cytrynę oraz podzielone na 8 części białe rzepy – wszystkie te składniki smarujemy uprzednio oliwą. Grillujemy, aż będą mocno przypieczone z wierzchu i miękkie w środku (około 8 minut). Do węgli dorzucamy garstkę szczapek drewna do wędzenia, układamy na ruszcie ziemniaki, przykrywamy i wędzimy około 20 minut.

krok 2

Kiszony czosnek siekamy, mieszamy z oliwą, tymiankiem, chili i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Ogórki i rabarbar kroimy w mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Pory obieramy z wierzchniej warstwy i również kroimy. Ziemniaki przepoławiamy. Mieszamy składniki sałatki, polewamy ją sosem z kiszonego czosnku i skrapiamy sokiem z pieczonej cytryny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka