Kukbuk
Kukbuk
Przepis na klasyczne kartacze ze skwarkami - Przepis Vienia z książki Brzuchomówcy

Kartacze

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 MIN
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ziemniaki surowe
6 kg
ziemniaki ugotowane
1 kg
jajka "zerówki
6-7 sztuk
mąka ziemniaczana
szczypta
mięso mielone
1 kg
przyprawy do mięsa
wedle uznania
sól
do smaku
pieprz
do smaku
boczek
100 g
wrzątek
wedle uznania

Przepis: Piotr Vienio Więcławski


Zdjęcie: materiały prasowe

krok 1

Starte surowe ziemniaki bardzo mocno odcedzamy w ścierce nad miską. Odciśnięty sok ziemniaczany wytraci po chwil mączkę ziemniaczaną, która osadzi się na dnie miski. Dodajemy ją do ciasta. W zależności od gatunku i konsystencji ziemniaków, dodajemy do masy odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej.

krok 2

Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, starte ziemniaki gotowane. Cały czas mieszamy i bardzo powoli dodajemy odrobinę gorącej wody. Ciasto musi mieć stabilną konsystencję, tak aby można było swobodnie włożyć do środka mięsne nadzienie.

krok 3

Przygotowujemy farsz. Mięso mielone przyprawiamy wedle uznania. Powinno być jednak intensywne w smaku, ponieważ masa ziemniaczana wchłonie większość przypraw.

krok 4

Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę ziemniaczaną, rozpłaszczamy i faszerujemy mięsem. Sklejamy i odkładamy na deskę.

krok 5

W między czasie, do dużego garnka nalewamy wodę do ½ jego wysokości. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy kluski wypłyną na wierzch.

krok 6

Ugotowane kartacze podajemy z zasmażką, którą przygotowujemy na boczku.

Smacznego!

TIP 1

Przed ulepieniem wszystkich kartaczy, można przygotować jeden i wrzucić go do osolonej, wrzącej wody. Jeśli podczas gotowania się rozpadnie, możemy uratować pozostałe poprzez zagęszczenie ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej.

TIP 2

Kartacze babci Walerii były zawsze formowane w spore zeppeliny.

TIP 3

Następnego dnia kartacze można pokroić w plastry i podać w formie odsmażanej, która jest równie pyszna.

TIP 4

Kartacze można przyrządzić w wersji wege, zastępując farsz z mięsa mielonego kaszą gryczaną i grzybami.

Przepis pochodzi z książki "Brzuchomówcy" Piotr Vienio Więcławski, wyd. Burda książki

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk