W tradycyjnych przepisach rola buraka sprowadzała się z reguły do barszczu i surówki. Na szczęście to już przeszłość. Dziś burak nie jest tylko dodatkiem do innych składników dania, często sam występuje w roli głównej. Surowy – w duecie ze śledziem, gotowany – podany z kozim serem i orzechami, pieczony – w postaci carpaccio – w nowoczesnym wydaniu potrafi zaskakiwać. Oprócz kulinarnej wszechstronności jest też zbawienny dla zdrowia – obniża ciśnienie i zwiększa odporność organizmu. Warto dodać buraki do jadłospisu – pomysły na najlepsze dania z buraków znajdziecie poniżej.

16 przepisów na buraki
Sprawdzi się na ciepło i na zimno, jako przystawka, danie główne, a nawet na śniadanie. To zdrowe i wdzięczne warzywo wręcz zachęca do kuchennych eksperymentów.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ciasta filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem i orzechami włoskimi >>
Jeśli przejadły wam się klasyczne tarty na kruchym spodzie, wypróbujcie delikatne ciasto filo. Popularne w kuchni tureckiej i na Bałkanach, świetnie sprawdza się jako podstawa wytrawnej tarty z burakiem i kozim serem. Posypcie ją świeżym tymiankiem i orzechami włoskimi oraz polejcie ulubionym miodem, a następnie pieczcie w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumieni.

Kolorowe sushi warzywne >>
Sushi to klasyka kuchni japońskiej. Połączenie płatów nori z odpowiednio przygotowanym ryżem i ze świeżą rybą to wyjątkowa kompozycja, popularna na całym świecie. Tym, którzy chcieliby zrobić sushi bez ryby, podpowiadamy przepis na wersję wegetariańską, z warzywami! W rolkach świetnie sprawdzą się awokado, ogórek i marchewka, ale zaskoczy was pieczony burak.

Śledzie na pieczonych burakach >>
Śledź to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w zalewie z oleju i cebuli, sosie śmietanowym, ale także z jabłkiem czy w marynacie cytrusowej. Tym razem koniecznie wypróbujcie przepis na śledzia z pieczonym burakiem w sosie musztardowo-gryczanym – to danie świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie obiadowe.

Wigilijny barszcz z uszkami >>
Pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole – trudno wyobrazić sobie święta bez tej rozgrzewającej, aromatycznej zupy. W uszkach tradycyjnie znajdziemy farsz na bazie suszonych borowików lub podgrzybków. Nic nie powstrzymuje nas jednak przed urozmaiceniem tego przepisu. Właśnie dlatego w naszej interpretacji wigilijnego barszczu uszka są nadziane japońskimi grzybami shimeji z dodatkiem szczypiorku i sosu sojowego!

Bagietka z pesto buraczanym i wędzonym halibutem >>
Klasyczne pesto pochodzi z Genui, w jego skład wchodzą świeże liście bazylii, oliwa, orzeszki piniowe, sól, czosnek i starty parmezan. Jest znakomitym dodatkiem do makaronu. Nasz przepis na pesto trochę różni się od oryginału – zamiast bazylii wykorzystujemy pieczone buraki. Pasta doskonale smakuje na kromce domowego pieczywa na zakwasie z dodatkiem delikatnego wędzonego halibuta.

Pęczotto z marchewką i buraczkami >>
Pęczotto przygotowuje się podobnie jak risotto – tyle że zamiast ryżu arborio wykorzystuje się kaszę pęczak. Gotowana w bulionie i wymieszana z parmezanem i oliwą, uzyskuje doskonałą, kremową konsystencję. Pęczotto można podać z ulubionymi dodatkami, ale my najchętniej sięgamy po sezonowe warzywa – jesienią i zimą to pieczone buraki, marchewka oraz groszek.

Carpaccio z buraka >>
Carpaccio to typowy dla kuchni włoskiej sposób podawania mięsa, polegający na krojeniu go w cienkie, niemal przezroczyste plastry. Choć najczęściej przygotowuje się w ten sposób mięso wołowe, szefowie kuchni coraz częściej sięgają po cielęcinę, łososia czy tuńczyka. My podpowiadamy, jak zrobić carpaccio z buraka! Cienkie czerwone plastry można ułożyć na liściach szpinaku i podać z serem lazur oraz pomarańczą, ale świetnie smakują również w towarzystwie klasycznych dodatków do carpaccio, takich jak szalotka, kapary czy parmezan.

Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi >>
Risotto to comfort food doskonały! W tej wersji do ryżu dodajemy pieczone buraki, które nadają mu nie tylko słodkawy posmak, ale także piękny fioletowy kolor. To wyjątkowo proste w przygotowaniu danie, którego wygląd może zachęcić do jedzenia dzieci.

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera >>
Sałatki, choć często odgrywają w naszym jadłospisie drugoplanowe role, w rzeczywistości mogą stanowić pełnowartościowe, zdrowe posiłki, których przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Jesienią i zimą nie robimy caprese czy sałatki greckiej, w których kluczowe są dojrzewające w słońcu pomidory, możemy za to sięgnąć po sezonowe składniki – przede wszystkim buraka. Ten, w połączeniu z rukolą, kozim serem i wiśniami, smakuje wyśmienicie!

Buraczkowy gravlax >>
Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z peklowanego łososia. Choć z wyglądu przypomina wędzone plastry tej ryby, znacznie różni się od nich smakiem. Klasyczny gravlax można jeść bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się również w rozmaitych daniach, na przykład z gryczanymi blinami, ze śmietaną i z kawiorem. By nadać tej propozycji niepowtarzalny charakter, do mieszanki peklującej dodajcie startego na tarce buraka. Dzięki temu łosoś nabierze głębokiego fioletowego koloru, a w jego smaku wyczuwalna będzie lekka słodycz.

Barszcz z fasolą jaś >>
Kto powiedział, że czerwony barszcz można jeść tylko w święta? Klarowna zupa z fasolą jaś to rozgrzewająca propozycja, która nasyci nawet największych głodomorów. Pełnię smaku wywaru wydobędą warzywa, grzyby i przyprawy.

Barszcz z giczy jagnięcej >>
Przepis dla zdeklarowanych mięsożerców! Klasyczny wywar podajemy z uszkami wypełnionymi farszem na bazie giczy jagnięcej, wątróbki cielęcej, rodzynek, orzechów piniowych, warzyw i przypraw. Przygotowanie tej zupy jest czasochłonne, ale jej smak z nawiązką zrekompensuje wysiłek, który włożymy w gotowanie!

Krem z buraka z kokosową nutą >>
Gęste, aromatyczne zupy to nieodłączny element zimowego menu. Krem z buraka przygotowujemy w wersji wegańskiej, szukając inspiracji w smakach kuchni indyjskiej. Dlatego do zupy dodajemy między innymi kurkumę, przyprawę curry oraz mleczko kokosowe. Za ich sprawą krem nabiera głębokiego, ale też łagodnego smaku. Tę zupę ugotujecie w 20 minut!

Tatar z pieczonego buraka >>
Skoro z buraka można przygotować carpaccio, to czemu nie tatara? Siekane mięso wołowe z powodzeniem można zastąpić tym warzywem. Tatar buraczany znakomicie smakuje w towarzystwie jabłka, białej rzodkwi, cebuli i prażonych pestek słonecznika. A jeśli nie wyobrażacie sobie tatara bez żółtka jajka, możecie je śmiało dodać – sprawdzi się również w tym przepisie.

Owsianka czekoladowo-buraczana >>
Słodki smak buraka sprawia, że doskonale radzi on sobie w deserach i śniadaniach. Najlepszym dowodem jest owsianka czekoladowo-buraczana – to wegańskie danie przygotujecie w okamgnieniu, a jego charakterystyczny fioletowy kolor zachęci do jedzenia każdego niejadka.

Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem >>
Prosty przepis na jesienno-zimową sałatkę. Przygotujecie ją z rukoli i botwinki oraz soczewicy, ricotty i pieczonego buraka. Jej największą zaletą jest całkowita dowolność w doborze składników. Jeśli w lodówce macie fetę zamiast ricotty albo szpinak zamiast botwinki, możecie bez obaw je wykorzystać – włączcie myślenie w trybie zero waste i cieszcie się z gotowania!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?