Kukbuk
Kukbuk
Buraczkowy gravlax z czerwonym pieprzem i kolendrą

16 przepisów na buraki

Sprawdzi się na ciepło i na zimno, jako przystawka, danie główne, a nawet na śniadanie. To zdrowe i wdzięczne warzywo wręcz zachęca do kuchennych eksperymentów.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 24 Listopada 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

W tradycyjnych przepisach rola buraka sprowadzała się z reguły do barszczu i surówki. Na szczęście to już przeszłość. Dziś burak nie jest tylko dodatkiem do innych składników dania, często sam występuje w roli głównej. Surowy – w duecie ze śledziem, gotowany – podany z kozim serem i orzechami, pieczony – w postaci carpaccio – w nowoczesnym wydaniu potrafi zaskakiwać. Oprócz kulinarnej wszechstronności jest też zbawienny dla zdrowia – obniża ciśnienie i zwiększa odporność organizmu. Warto dodać buraki do jadłospisu – pomysły na najlepsze dania z buraków znajdziecie poniżej.

tarta z ciasta filo z burakami i kozim serem, ciasto filo, tarta z burakami, tarta z kozim serem, tarta z seem, prosta tarta z burakami, buraki z miodem i tymiankiem

Ciasta filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem i orzechami włoskimi >>

Jeśli przejadły wam się klasyczne tarty na kruchym spodzie, wypróbujcie delikatne ciasto filo. Popularne w kuchni tureckiej i na Bałkanach, świetnie sprawdza się jako podstawa wytrawnej tarty z burakiem i kozim serem. Posypcie ją świeżym tymiankiem i orzechami włoskimi oraz polejcie ulubionym miodem, a następnie pieczcie w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumieni.

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne >>

Sushi to klasyka kuchni japońskiej. Połączenie płatów nori z odpowiednio przygotowanym ryżem i ze świeżą rybą to wyjątkowa kompozycja, popularna na całym świecie. Tym, którzy chcieliby zrobić sushi bez ryby, podpowiadamy przepis na wersję wegetariańską, z warzywami! W rolkach świetnie sprawdzą się awokado, ogórek i marchewka, ale zaskoczy was pieczony burak.

śledzie w sosie musztardowo-gryczanym z burakami, śledź na święta Boże Narodzenie (fot. Zuza Rożek)

Śledzie na pieczonych burakach >>

Śledź to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w zalewie z oleju i cebuli, sosie śmietanowym, ale także z jabłkiem czy w marynacie cytrusowej. Tym razem koniecznie wypróbujcie przepis na śledzia z pieczonym burakiem w sosie musztardowo-gryczanym – to danie świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie obiadowe.

barszcz z kolorowych buraków, barszcz z uszkami, wigilijny barszcz z uszkami, uszka z grzybami, domowe uszka, domowy barszcz, szybki barszcz,

Wigilijny barszcz z uszkami >>

Pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole – trudno wyobrazić sobie święta bez tej rozgrzewającej, aromatycznej zupy. W uszkach tradycyjnie znajdziemy farsz na bazie suszonych borowików lub podgrzybków. Nic nie powstrzymuje nas jednak przed urozmaiceniem tego przepisu. Właśnie dlatego w naszej interpretacji wigilijnego barszczu uszka są nadziane japońskimi grzybami shimeji z dodatkiem szczypiorku i sosu sojowego!

Bagietka z pesto buraczanym (fot. )

Bagietka z pesto buraczanym i wędzonym halibutem >>

Klasyczne pesto pochodzi z Genui, w jego skład wchodzą świeże liście bazylii, oliwa, orzeszki piniowe, sól, czosnek i starty parmezan. Jest znakomitym dodatkiem do makaronu. Nasz przepis na pesto trochę różni się od oryginału – zamiast bazylii wykorzystujemy pieczone buraki. Pasta doskonale smakuje na kromce domowego pieczywa na zakwasie z dodatkiem delikatnego wędzonego halibuta.

pęczotto z groszkiem, pęczotto z warzywami, kasza pęczak, pieczone warzywa, świeży rozmaryn, pieczone buraki, pieczona marchew, zdrowy obiad, pęczotto, kaszotto

Pęczotto z marchewką i buraczkami >>

Pęczotto przygotowuje się podobnie jak risotto – tyle że zamiast ryżu arborio wykorzystuje się kaszę pęczak. Gotowana w bulionie i wymieszana z parmezanem i oliwą, uzyskuje doskonałą, kremową konsystencję. Pęczotto można podać z ulubionymi dodatkami, ale my najchętniej sięgamy po sezonowe warzywa – jesienią i zimą to pieczone buraki, marchewka oraz groszek.

 

carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka >>

Carpaccio to typowy dla kuchni włoskiej sposób podawania mięsa, polegający na krojeniu go w cienkie, niemal przezroczyste plastry. Choć najczęściej przygotowuje się w ten sposób mięso wołowe, szefowie kuchni coraz częściej sięgają po cielęcinę, łososia czy tuńczyka. My podpowiadamy, jak zrobić carpaccio z buraka! Cienkie czerwone plastry można ułożyć na liściach szpinaku i podać z serem lazur oraz pomarańczą, ale świetnie smakują również w towarzystwie klasycznych dodatków do carpaccio, takich jak szalotka, kapary czy parmezan.

 

risotto z burakami, risotto, idealne risotto, jak zrobić risotto

Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi >>

Risotto to comfort food doskonały! W tej wersji do ryżu dodajemy pieczone buraki, które nadają mu nie tylko słodkawy posmak, ale także piękny fioletowy kolor. To wyjątkowo proste w przygotowaniu danie, którego wygląd może zachęcić do jedzenia dzieci.

 

Szybka sałatka z rukoli z pieczonym burakiem, wiśniami i kozim serem (fot. Sylwia Kaleta)

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera >>

Sałatki, choć często odgrywają w naszym jadłospisie drugoplanowe role, w rzeczywistości mogą stanowić pełnowartościowe, zdrowe posiłki, których przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Jesienią i zimą nie robimy caprese czy sałatki greckiej, w których kluczowe są dojrzewające w słońcu pomidory, możemy za to sięgnąć po sezonowe składniki – przede wszystkim buraka. Ten, w połączeniu z rukolą, kozim serem i wiśniami, smakuje wyśmienicie!

Reklama
Buraczkowy gravlax z czerwonym pieprzem i kolendrą

Buraczkowy gravlax >>

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z peklowanego łososia. Choć z wyglądu przypomina wędzone plastry tej ryby, znacznie różni się od nich smakiem. Klasyczny gravlax można jeść bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się również w rozmaitych daniach, na przykład z gryczanymi blinami, ze śmietaną i z kawiorem. By nadać tej propozycji niepowtarzalny charakter, do mieszanki peklującej dodajcie startego na tarce buraka. Dzięki temu łosoś nabierze głębokiego fioletowego koloru, a w jego smaku wyczuwalna będzie lekka słodycz.

Wegetariański barszcz czerwony podawany z fasolą jaś, przepis rodziny Święcickich

Barszcz z fasolą jaś >>

Kto powiedział, że czerwony barszcz można jeść tylko w święta? Klarowna zupa z fasolą jaś to rozgrzewająca propozycja, która nasyci nawet największych głodomorów. Pełnię smaku wywaru wydobędą warzywa, grzyby i przyprawy.

Barszcz czerwony z giczy jagnięcej podawany z pierożkami nadziewanymi wątrobą cielęcą, przepis Tomasz Trąbski

Barszcz z giczy jagnięcej >>

Przepis dla zdeklarowanych mięsożerców! Klasyczny wywar podajemy z uszkami wypełnionymi farszem na bazie giczy jagnięcej, wątróbki cielęcej, rodzynek, orzechów piniowych, warzyw i przypraw. Przygotowanie tej zupy jest czasochłonne, ale jej smak z nawiązką zrekompensuje wysiłek, który włożymy w gotowanie!

krem z buraka, wegański krem z buraka, krem buraczany, rozgrzewająca zupa krem, bulion warzywny, szybki obiad, danie jednogarnkowe, obiad z burakiem, szybka kolacja, zdrowy obiad

Krem z buraka z kokosową nutą >>

Gęste, aromatyczne zupy to nieodłączny element zimowego menu. Krem z buraka przygotowujemy w wersji wegańskiej, szukając inspiracji w smakach kuchni indyjskiej. Dlatego do zupy dodajemy między innymi kurkumę, przyprawę curry oraz mleczko kokosowe. Za ich sprawą krem nabiera głębokiego, ale też łagodnego smaku. Tę zupę ugotujecie w 20 minut!

Tatar  zpieczonego buraka z jabłkiem i cebulą, MAKRO

Tatar z pieczonego buraka >>

Skoro z buraka można przygotować carpaccio, to czemu nie tatara? Siekane mięso wołowe z powodzeniem można zastąpić tym warzywem. Tatar buraczany znakomicie smakuje w towarzystwie jabłka, białej rzodkwi, cebuli i prażonych pestek słonecznika. A jeśli nie wyobrażacie sobie tatara bez żółtka jajka, możecie je śmiało dodać – sprawdzi się również w tym przepisie.

 

Owsianka czekoladowo-buraczana >>

Słodki smak buraka sprawia, że doskonale radzi on sobie w deserach i śniadaniach. Najlepszym dowodem jest owsianka czekoladowo-buraczana – to wegańskie danie przygotujecie w okamgnieniu, a jego charakterystyczny fioletowy kolor zachęci do jedzenia każdego niejadka.

Przepis na lekką sałatkę z soczewicą, ricottą i burakiem (fot. Angela Matlak)

Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem >>

Prosty przepis na jesienno-zimową sałatkę. Przygotujecie ją z rukoli i botwinki oraz soczewicy, ricotty i pieczonego buraka. Jej największą zaletą jest całkowita dowolność w doborze składników. Jeśli w lodówce macie fetę zamiast ricotty albo szpinak zamiast botwinki, możecie bez obaw je wykorzystać – włączcie myślenie w trybie zero waste i cieszcie się z gotowania!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka