Przygotowanie wielkanocnego menu bez jajek, masła czy mleka może się na początku wydawać nie lada wyzwaniem. Co jednak zrobić, jeśli wśród rodziny i zaproszonych goście są weganie? Z pomocą przychodzą nam dostępne w wielu sklepach stacjonarnych i online roślinne zamienniki (zobacz, czym zastąpić jajka i jakie roślinne zamienniki przydadzą się podczas gotowania >>), które ułatwiają zrobienie także tradycyjnych dań w wersji wegańskiej, dzięki czemu nikt przy świątecznym stole nie będzie siedział głodny.
Wegański żurek z grzybami shitake i kombu w smaku do złudzenia przypomina ten klasyczny, a bezmięsny pasztet można podkręcić dodatkiem warzyw, kaszy jaglanej i suszonych grzybów. Wielkanocne menu wzbogaćcie o kilka nieoczywistych i mniej tradycyjnych dań, jak wegańskie sałatki z wiosennych warzyw czy wegańskie desery z dużą ilością czekolady. Kto wie, może część naszych świątecznych propozycji zagości w waszych domach na stałe?