Kukbuk
Kukbuk
Wege Wielkanoc. Wegański sernik czekoladowy (fot. Maciek Niemojewski)

Wegański sernik czekoladowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut + czas studzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Spód:
płatki owsiane
50 g
mąka pszenna
100 g
kakao
20 g
cukier puder
30 g
olej kokosowy płynny
90 ml
Masa:
kasza jaglana
300 g
wegańska gorzka czekolada
100 g
śmietanka kokosowa
250 ml
pomarańcza
1 sztuka
miękkie suszone daktyle
200 g
mleko roślinne
500 ml
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
Dodatkowo:
wiśnie świeże lub mrożone
100 g
Polewa:
wegańska biała czekolada
100 g
mleczko kokosowe
30 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Płatki owsiane blendujemy na pył. Łączymy je z mąką pszenną, kakao, cukrem pudrem oraz płynnym olejem kokosowym i szybko zagniatamy. Gdy tylko składniki się połączą, z masy formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na cienki placek i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23-24 centymetrów. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczony spód lekko studzimy.

krok 4

Ugotowaną kaszę, rozpuszczoną czekoladę, daktyle, mleko, resztę śmietanki, sok i skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy blendujemy bardzo dokładnie na gładki krem. Masę przelewamy na przygotowany spód i wyrównujemy. Na dno piekarnika wstawiamy duże naczynie żaroodporne z gorącą wodą, a wyżej, na kratce do pieczenia, ustawiamy formę z jagielnikiem. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy przez 45 minut. Jagielnik studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a dopiero później na blacie. Całkowicie wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

krok 5

Jeśli mamy mrożone wiśnie bez pestek, to gotujemy je na bardzo małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Jeśli mamy świeże wiśnie, najpierw pozbawiamy je pestek. Przed podaniem ciasta przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy z mleczkiem kokosowym w kąpieli wodnej, oblewamy polewą wierzch jagielnika. Gdy czekolada zastygnie, ciasto dekorujemy wiśniami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk