Kukbuk
Kukbuk
Wege Wielkanoc. Marmurkowa babka czekoladowo-pomarańczowa (fot. Maciek Niemojewski)

Marmurkowa babka czekoladowo-pomarańczowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
olej kokosowy stały
1 łyżka
bułka tarta
2 łyżki
mąka z ciecierzycy
3 łyżki
przegotowana woda
5 łyżek
olej słonecznikowy
30 ml + 150 ml
mleko roślinne
160 ml + 70 ml
mąka pszenna
350 g
cukier puder
170 g
proszek do pieczenia
3 łyżeczki
sok z pomarańczy
70 ml
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
kakao
2 łyżki
kawa rozpuszczalna
2 łyżeczki
Polewa czekoladowa:
wegańska mleczna czekolada
70 g
śmietanka kokosowa
40 ml
prażone orzechy laskowe
20 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

iekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą.

krok 2

Mąkę z ciecierzycy mieszamy z przegotowaną wodą i olejem słonecznikowym (30 mililitrów). Dodajemy 160 mililitrów mleka roślinnego i mieszamy.

krok 3

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych – dokładnie łączymy. By ułatwić sobie zadanie, możemy użyć drewnianej łyżki lub miksera. Połowę masy przekładamy do drugiej miski. Do jednej części dodajemy sok oraz skórkę otartą z pomarańczy. Do drugiej – 70 mililitrów mleka roślinnego, ekstrakt waniliowy, kakao oraz kawę.

krok 4

Do przygotowanej wcześniej formy nakładamy na przemian po łyżce masy pomarańczowej i kakaowo-kawowej. Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy babkę do piekarnika na 50-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest upieczona. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

krok 5

Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Orzechy bardzo drobno kroimy i dodajemy do ciepłej masy. Przestudzoną babkę polewamy czekoladą z orzeszkami. Ciasto możemy podawać od razu po przygotowaniu.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk