Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie śniadania. Przepis na pastę bezjajeczną (fot. Maciek Niemojewski)

Rozgrzewająca pasta bezjajeczna

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
tofu naturalne
1 kostka
ugotowana ciecierzyca
½ szklanki
płatki drożdżowe
2 łyżki
woda
4 łyżki
wegański majonez
3 łyżki
musztarda diżońska
1 łyżka
miód
½ łyżeczki
kurkuma
szczypta
czarny pieprz
do smaku
papryczka pepperoni
⅓ sztuki
szczypiorek
1 pęczek
sól
opcjonalnie do smaku
Do podania:
pieczywo
1 kromka
szczypiorek
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Część tofu (¾ kostki), ciecierzycę, płatki drożdżowe, wodę, majonez, musztardę, miód, kurkumę, pieprz i papryczkę pepperoni miksujemy w malakserze na gładki krem. Pozostałą część tofu rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy razem z posiekanym szczypiorkiem. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą.

krok 2

Pastę podajemy z kromką ulubionego pieczywa i ze szczypiorkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka