Kukbuk
Kukbuk
Wege Wielkanoc. Czekoladowo-orzechowy mazurek na kruchym spodzie
 (fot. Maciek Niemojewski)

Czekoladowo-orzechowy mazurek na kruchym spodzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Spód:
mąka pszenna
250 g
sól
½ łyżeczki
cukier puder
60 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
siemię lniane
20 g
ciepła woda
70 ml
olej kokosowy stały
100 g
ocet jabłkowy
1 łyżeczka
Krem:
wegańska czekolada mleczna z orzechami
200 g
śmietanka kokosowa
80 ml
Dodatkowo:
prażone orzechy laskowe
60 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy spód. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, sól, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. W oddzielnej miseczce łączymy siemię lniane z ciepłą wodą – dodajemy do suchych składników. Zimny olej kokosowy dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Następnie wlewamy ocet jabłkowy i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gdy tylko składniki się połączą, ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o wielkości formy do mazurka (minimum 24×24 centymetry). Następnie zdejmujemy papier leżący na wierzchu, a ciasto razem z dolnym arkuszem papieru przekładamy na blachę. Docinamy do jej wielkości. Z pozostałego ciasta robimy wokół foremki rant wysokości 1 centymetra. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy blachę do lodówki na 30 minut. Jeśli zostanie nam jeszcze trochę surowego ciasta, możemy wyciąć z niego dekoracje na wierzch mazurka.

krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie powinien mieć ładny, złocisty kolor. Gotowe ciasto studzimy w formie.

krok 4

W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowo-orzechowy. W misce ustawionej na garnku z gorącą wodą rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Ciepłą masę wylewamy na przestudzony spód. Wyrównujemy. Orzechy laskowe lekko rozdrabniamy i obficie posypujemy nimi wierzch mazurka. Opcjonalnie ciasto możemy udekorować upieczonymi elementami, wyciętymi z pozostałego kruchego ciasta.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk