Kukbuk
Kukbuk
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych z wegańskim majonezem jałowcowym i płatkami drożdżowymi (fot. Maciek Niemojewski)

Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
sałatka:
marchew kolorowa
6 sztuk
seler
1 sztuka
pietruszka
3 sztuki
burak
4-5 sztuk
czerwona cebula
2 sztuki
czosnek
1 główka
oliwa
do skropienia
cytryna
1 sztuka
tymianek
3 gałązki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
majonez:
jałowiec
10 sztuk
aquafaba
z 1 puszki ciecierzycy
musztarda diżońska
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
olej roślinny
1½ szklanki
sok z cytryny
1 łyżka
do podania:
płatki drożdżowe
natka pietruszki
koperek

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę i buraki kroimy na pół, seler tniemy w duże kawałki, cebulę w ćwiartki lub ósemki. Czosnek w łupinie owijamy folią aluminiową. Wszystkie warzywa układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną chrupkie. 

krok 2

W czasie, kiedy warzywa się pieką, przygotowujemy majonez. Jałowiec miażdżymy w moździerzu lub w młynku na puder. W wysokim naczyniu miksujemy aquafabę z musztardą, solą i pieprzem i jałowcem. Dodajemy olej i powoli, trzymając blender w jednej pozycji, miksujemy. Gdy majonez zacznie gęstnieć, podnosimy blender i zaczynamy nim ostrożnie poruszać. Miksujemy, aż masa odpowiednio zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny. 

krok 3

Na półmisku rozsmarowujemy majonez, na nim układamy upieczone warzywa. Posypujemy płatkami drożdżowymi oraz świeżymi ziołami. 

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk