![Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych z wegańskim majonezem jałowcowym i płatkami drożdżowymi (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jSXAANDnbbiyAMiZXLsn-MxbEXRamQxfpksvqZ-bn_M/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTItMTAv/JUM1JTlBd2klQzQl/OTl0YV96ZV9Td29i/b2QlQzQlODVfY3ox/X3MlQzUlODJvZGtp/ZTA3NDUuanBn.jpg)
Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- sałatka:
- marchew kolorowa
- 6 sztuk
- seler
- 1 sztuka
- pietruszka
- 3 sztuki
- burak
- 4-5 sztuk
- czerwona cebula
- 2 sztuki
- czosnek
- 1 główka
- oliwa
- do skropienia
- cytryna
- 1 sztuka
- tymianek
- 3 gałązki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- majonez:
- jałowiec
- 10 sztuk
- aquafaba
- z 1 puszki ciecierzycy
- musztarda diżońska
- 1 łyżka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- olej roślinny
- 1½ szklanki
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- do podania:
- płatki drożdżowe
- natka pietruszki
- koperek