Kukbuk
Kukbuk
Smażone tofu po grecku (fot. Maciek Niemojewski)

Smażone tofu po grecku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut + 3 godziny w lodówce
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
cebula
3 sztuki
por
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
marchew
3 sztuki
seler
1 sztuka
pietruszka
2 sztuki
olej
do smażenia
przecier pomidorowy
300 g
bulion warzywny
2 szklanki
liść laurowy
4 sztuki
ziele angielskie
5 sztuk
słodka papryka
1 łyżeczka
ostra papryka
½ łyżeczki
cukier trzcinowy
1 łyżka
sos sojowy
3 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
tofu wędzone
400 g

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cebulę i pora kroimy w drobną kostkę. Czosnek ścieramy na tarce. Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni, na oleju smażymy cebulę z czosnkiem, przekładamy do garnka. Następnie smażymy po kolei wszystkie warzywa: por, marchew, seler, pietruszkę. Przekładamy do garnka z cebulą. Na tej samej patelni smażymy przecier pomidorowy. Dodajemy do warzyw i zalewamy bulionem. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz cukier, wlewamy sos sojowy. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 2

Tofu kroimy w plasterki, smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. W naczyniu układamy warstwami tofu i lekko przestudzone warzywa. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk