Kukbuk
Kukbuk
Wege Wielkanoc. Cytrynowa babka piaskowa (fot. Maciek Niemojewski)

Cytrynowa babka piaskowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
olej kokosowy stały
1 łyżeczka
bułka tarta
2 łyżeczki
mąka pszenna
450 g
proszek do pieczenia
3 łyżeczki
sól
szczypta
drobny cukier
250 g
mleko roślinne
300 ml
sok z cytryny
75 ml
skórka z cytryny
z 1 sztuki
olej roślinny
150 ml
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
Lukier pomarańczowy:
cukier puder
1 szklanka
sok z pomarańczy
2-3 łyżki
Dodatkowo:
prażone pistacje solone
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia babki smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą.

krok 2

Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, mieszamy. Do drugiej wsypujemy cukier oraz mleko roślinne i chwilę ucieramy. Mokre składniki przelewamy do suchych – dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Ciasto ucieramy przez 1-2 minuty i przelewamy do przygotowanej formy. Babkę pieczemy około 60 minut – powinna być rumiana, a włożony w środek drewniany patyczek powinien być suchy. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.

krok 3

Przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z 2 łyżkami soku pomarańczowego i energicznie ucieramy. Gdyby lukier był za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę soku. Przestudzoną babkę obficie polewamy domowym lukrem pomarańczowym i posypujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto możemy podawać od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk