Kukbuk
Kukbuk

Wielkanocny mazurek - 7 pomysłów

Można go zrobić z każdego rodzaju ciasta i z dowolnymi dodatkami – wielkanocny mazurek to jedno z najprostszych świątecznych ciast. Zobaczcie, jak najpiękniej go udekorować i jak przygotować zarówno tradycyjne, jak i wegańskie oraz bezglutenowe wersje. Oto nasze przepisy na wielkanocne mazurki!

Tekst: redakcja

zdjęcie główne: dinnershow studio


stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


przepis i przygotowanie: Magdalena Jarętowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Gdy mowa o Świętach Wielkanocnych, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. To tradycyjne, słodkie ciasto można zrobić w dowolnej formie i z praktycznie każdym ulubionym dodatkiem. Sprawdzą się na nim i orzechy, i suszone owoce, a kajmakowa lub czekoladowa masa przełożona domowymi konfiturami niebezpiecznie zaostrza apetyt na więcej świątecznych przysmaków. Z naszymi propozycjami zrobicie nie tylko klasyczne mazurki, które zachwycą miłośników tradycji, ale również bezglutenowe i wegańskie wersje, które na pewno zagoszczą w waszym świątecznym menu na dłużej. Sprawdźcie, jak najpiękniej udekorować to tradycyjne świąteczne ciasto, i wypróbujcie nasze propozycje na najsmaczniejszy wielkanocny mazurek.

Jak przechowywać mazurek?

Mazurek najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty folią spożywczą. Dzięki temu ciasto nie wyschnie, a polewa i dekoracje zachowają odpowiednią konsystencję. Jeśli mazurek zawiera krem lub świeże owoce, należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu 2–3 dni. Mazurki bez kremu mogą być przechowywane nawet do tygodnia.

Przepisy na mazurek - te są najlepsze!

Mazurek z kremem z białej czekolady i kwiatami hibiskusa

Klasyczny mazurek z białą czekoladą to jeden z naszych ulubionych deserów wielkanocnych.

A ponieważ nie od dziś wiadomo, że słodki doskonale komponuje się z kwaśnym, podsuwamy pomysł na mazurek z czekoladą i kwiatami hibiskusa. Podejrzewamy, że ten deser na stałe wejdzie do waszego wielkanocnego menu.

Sprawdźcie, jak przygotować wielkanocny mazurek z białą czekoladą i hibiskusem!

mazurek różany, mazurek wielkanocny, mazurek z konfiturą różaną, tarta różana, woda różana, przepisy wielkanocne, deser wielkanocny, kruche ciasto

Mazurek różany

Wielkanocny stół to bogactwo wiosennych kolorów. Wśród świątecznych potraw pięknie będzie się prezentować różano-malinowy mazurek z płatkami migdałów.

To pyszny deser wielkanocny, który – czerpiąc z tradycji – oferuje nowe doznania kulinarne.

Spróbujcie sami przygotować wielkanocny mazurek z konfiturą różaną i malinami.

Jak zrobić mazurek? Podpowiadamy!

Mazurek z kremem porzeczkowym i jadalnymi kwiatami

Mazurek na orzechowym spodzie? Czemu nie! Szczególnie jeśli połączycie go z kwaskowym kremem z porzeczek.

Ozdobiony jadalnymi kwiatami, ożywi wielkanocny stół.

Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować wielkanocny mazurek na orzechowym spodzie z kremem porzeczkowym.

Mazurek lawendowy

Z łąki na stół! Mazurek lawendowy to idealna propozycja wielkanocnego deseru, przywodząca na myśl wiosenne smaki i aromaty.

Chrupiący spód znakomicie komponuje się z lawendowym ganaszem.

Sprawdźcie, jak przygotować wielkanocny mazurek z polewą na bazie białej czekolady i lawendy.

Najlepsze mazurki wielkanocne - sprawdźcie nasze przepisy!

Mazurek matcha z gruszką

Mazurek matcha z gruszką to pomysł na niebanalny świąteczny deser. Mazurek matcha z gruszką to pomysł na niebanalny świąteczny deser.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta kruchego, które świetnie dopełnia śmietankowy krem matcha, w którym wyraźnie wyczuwalne są goździki. Deser udekorujcie plasterkami gruszki, która uzupełni go o świeży, soczysty element.

Oto przepis na wyjątkowy wielkanocny mazurek z kremem inspirowanym kuchnią Japonii i ze świeżymi owocami.

pokrojony mazurek z matchą, oraz filiżanka z kawą.

Zielony mazurek

Biało-zielony wzór na tym mazurku z pewnością zaskoczy niejednego gościa przy świątecznym stole. Przy czym pistacjowy mazurek nie tylko pięknie się prezentuje, ale także świetnie smakuje!

Delikatny kakaowy spód doskonale łączy się z kremem pistacjowym i polewą na bazie matchy.

W te święta przygotujcie pistacjowy mazurek z polewą z zielonej japońskiej herbaty.

Wege Wielkanoc. Czekoladowo-orzechowy mazurek na kruchym spodzie
 (fot. Maciek Niemojewski)

Czekoladowo-orzechowy mazurek na kruchym spodzie (wegański)

Szykujecie wegańską Wielkanoc? Zatem na deser koniecznie zróbcie wegański mazurek! Przed pieczeniem warto włożyć kruche ciasto do lodówki - będzie jeszcze lepsze. W tym przepisie czas chłodzenia ciasta to ok. 30 minut.

Pamiętajcie też, żeby po upieczeniu poczekać aż wystygnie. Wystudzone ciasto kruche możemy udekorować kremem. Połączenie czekolady i orzechów bez wątpienia zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy dotychczas nie jedli mazurka bez śmietanki.

Sprawdźcie, jak przygotować wegański mazurek czekoladowo-orzechowy na kruchym spodzie!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk