Kukbuk
Kukbuk
Sałatka tabbouleh z komosy ryżowej z pomidorem, z miętą i z natką pietruszki, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Tabbouleh z komosy ryżowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
komosa ryżowa
100 g
wrzątek
200 ml
olej kokosowy
1 łyżeczka
pomidor
1 sztuka
papryka
1/2 sztuki
ogórek wężowy
1/2 sztuki
pęczek natki pietruszki
1 sztuka
pęczek mięty
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
1/2 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa
według uznania

Przepis: Kasia Bem / Kasiabem.com


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Komosę ryżową prażymy w suchym garnku przez 2 minuty, cały czas mieszając, po czym zalewamy wrzącą wodą (porcja wody powinna być dwa razy większa niż komosy) i dodajemy olej kokosowy. Gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10 minut). Studzimy.

krok 2

Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę i miętę siekamy i wraz z warzywami mieszamy z komosą. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z materiału "Herosi jedzenia" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016.
Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk