Kukbuk
Kukbuk
Wegański majonez na aquafabie. Wege Wielkanoc (fot. Maciek Niemojewski)

Wegański majonez na aquafabie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
aquafaba
100 ml
ulubiona musztarda
1 łyżeczka
ocet winny
1 łyżka
sól himalajska
½ łyżeczki
pieprz
do smaku
olej słonecznikowy
250 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Wegański majonez na aquafabie. Wege Wielkanoc (fot. Maciek Niemojewski)

krok 1

Aquafabę, musztardę, ocet winny, sól oraz pieprz ubijamy blenderem w wysokim naczyniu – około 2 minut, aby masa dobrze się napowietrzyła. Po tym czasie małym strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując. Masa po chwili zacznie się widocznie zagęszczać. Ubijamy jeszcze minutę. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce przez 7-10 dni.

Wegański majonez na aquafabie. Wege Wielkanoc (fot. Maciek Niemojewski)

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk