Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić smaczny wegański żurek

Podstawowy przepis na wegański żurek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 95 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ziemniaki
1½ kg
woda
6 l
kombu
kawałek o wielkości 10 × 10 cm
suszone grzyby shitake
5 sztuk
cebule
3 sztuki
czosnek
4 ząbki
marchew
6 sztuk
młoda kapusta
1/2
seler
1 sztuka
pieczarki
300 g
ziele angielskie
4 ziarna
liście laurowe
4 sztuki
pieprz w ziarnach
1 łyżka
suszone borowiki
40 g
zakwas na mące żytniej
1-1½ l
sól wędzona
do smaku
pieprz czarny
do smaku
tarty chrzan
do smaku

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska


Ceramika: Hadaki, PoPo Ceramics

krok 1

Ziemniaki dokładnie szorujemy, obieramy, kroimy w kostkę. Obierki zawijamy w torebkę z gazy i wkładamy do garnka razem z ziemniakami. Gotujemy do miękkości, odcedzamy – zachowujemy wodę. Studzimy ją do 70 stopni, wrzucamy ewentualnie kombu i grzyby shitake. Po 15 minutach usuwamy kombu.

 

krok 2

Do wody dodajemy dobrze wymyte, pokrojone w byle jakie kawałki nieobrane warzywa, przyprawy i pieczarki. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu około 60 minut. Odcedzamy wszystkie warzywa, przyprawy i grzyby.

 

krok 3

Namaczamy w odrobinie gorącego bulionu borowiki, kroimy w kawałki i dodajemy do wywaru. Gotujemy 5 minut. Wlewamy zakwas (do smaku), zagotowujemy. Doprawiamy solą wędzoną, majerankiem, pieprzem i chrzanem. Podajemy z ziemniakami, pokrojonymi w kawałki wybranymi warzywami z gotowania bulionu oraz dowolnymi dodatkami.

Do podania: kiełbasa wegańska, wędzone tofu, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, olej rzepakowy nierafinowany

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!