Kukbuk
Kukbuk
wegańskie brownie z batatów, brownie, idealne brownie, brownie Jadłonomia, Jadłonomia, Marta Dymek, roślinne brownie, ciasto z warzywami, ciasto z batatami, czekoladowe ciasto z batatami, zdrowy deser

Wegańskie brownie z batatów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
puree z batatów
1/2 szklanki
kakao
1/3 szklanki
gorzka czekolada
100 g
kawa
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
chili
1/4 łyżeczki
wrząca woda
1/3 szklanki
cukier brązowy
1/2 szklanki
olej ryżowy
1/3 szklanki
mąka pszenna
1 i 1/3 szklanki
soda oczyszczona
1/4 łyżeczki
cukier puder
do obsypania

Przepis i zdjęcie: Marta Dymek / Jadłonomia

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 170°C.

W dużej misce dokładnie mieszamy purée z batatów, kakao, drobno posiekaną czekoladę, kawę rozpuszczalną, sól i chili. Gdy masa jest dobrze wymieszana, wlewamy wrzącą wodę i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

krok 2

Kiedy masa jest gładka, dodajemy cukier oraz olej i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, na gładką masę. Wsypujemy mąkę oraz sodę i znowu dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i kroimy na małe kwadraty.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!