Kukbuk
Kukbuk
Wege Wielkanoc. Pasztet z ciecierzycy i tofu z gruszką podany z galaretką wiśniową (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet z ciecierzycy i tofu z gruszką podany z galaretką wiśniową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
słodka gruszka
2 sztuki
marchewka
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
olej słonecznikowy
1 łyżka + 40 ml
majeranek
1 łyżeczka
cząber
1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
¼ łyżeczki
kmin rzymski
¼ łyżeczki
pieprz biały
½ łyżeczki
sól
1 łyżeczka
ugotowana ciecierzyca
400 g
wędzone tofu
250 g
sos sojowy
2 łyżki
płatki drożdżowe
2 łyżki
bułka tarta
6 łyżek
Dodatkowo:
mrożone wiśnie
200 g
agar
10 g
gorąca woda
50 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Gruszki, marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 1 łyżce oleju. Pod koniec dodajemy majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy, smażymy minutę i zdejmujemy z ognia.

krok 2

W dużym blenderze kielichowym lub malakserze miksujemy odsączoną ciecierzycę, rozdrobnione tofu, smażone warzywa z gruszką, sos sojowy, płatki drożdżowe, pozostały olej (40 mililitrów) i bułkę tartą. Powinniśmy uzyskać gładki krem.

krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dużą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej przygotowaną masę i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Gotowy pasztet wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masa stężała.

krok 4

Przed podaniem przygotowujemy galaretkę wiśniową. Mrożone wiśnie wrzucamy do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Agar zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby napęczniał. Gdy owoce puszczą sok, rozpuszczony agar wlewamy do garnka. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Studzimy w zimnym miejscu. Tak powinna powstać luźna galaretka.

krok 5

Zimny pasztet wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z kromką ulubionego pieczywa oraz kwaśną galaretką wiśniową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka