Kukbuk
Kukbuk

Pasztet grzybowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
pomidor
1 sztuka
czosnek
1 główka
oliwa
do posmarowania + do smażenia + do smaku
orzechy włoskie
½ szklanki
szalotka
2 sztuki
rozmaryn
1 gałązka
posiekane pieczarki
1 szklanka
posiekane dowolne grzyby
1 szklanka
sól
do smaku
ugotowana ciecierzyca
1 szklanka
ciemny sos sojowy
2 łyżki
cukier
1 łyżeczka
wędzona papryka
1 łyżeczka
suszona szałwia
według uznania
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie potrawy: Sara Faruque


Stylizacja: Joanna Sidor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Pomidora przekrawamy na pół, a z główki czosnku odkrawamy czubek. Następnie smarujemy warzywa oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Po tym czasie czosnek powinien być miękki, a pomidor intensywnie pachnieć.

krok 2

Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Odstawiamy na bok.

krok 3

Siekamy szalotki. Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oliwy i smażymy na niej cebulę do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy rozmaryn. Na patelnię dorzucamy posiekane pieczarki i grzyby. Doprawiamy solą dopiero po kilku minutach, by grzyby nabrały smaku, zanim puszczą wodę. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu.

krok 4

Na patelnię dokładamy ugotowaną ciecierzycę, pieczonego pomidora i wyciśnięty z łupin czosnek. Dodajemy sos sojowy, cukier i przyprawy. Podlewamy obficie oliwą i dorzucamy orzechy. Studzimy.

krok 5

Wystudzoną masę blendujemy. Doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Pasztet najlepiej smakuje drugiego dnia z ulubionym pieczywem.

TIP

Do grzybów można dodać kilka łyżek whisky. Smak pasztetu będzie wtedy głębszy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka