Kukbuk
Kukbuk
Wege Wielkanoc. Pasztet jaglany z grochem i grzybami podany z sosem chrzanowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet jaglany z grochem i grzybami podany z sosem chrzanowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut + czas studzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
kasza jaglana
100 g
groch łuskany
200 g
suszone grzyby
30 g
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
olej roślinny
1 łyżka + 80 ml
sól
1 łyżeczka
pieprz
1 łyżeczka
majeranek
2 łyżeczki
mielone ziele angielskie
⅓ łyżeczki
mielone goździki
szczypta
gałka muszkatołowa
⅓ łyżeczki
lubczyk
¼ łyżeczki
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
sos sojowy
1 łyżka
orzechy włoskie
30 g
Sos chrzanowy:
prażony słonecznik
150 g
woda
120 ml
sok z cytryny
z ½ sztuki
musztarda sarepska
1 łyżeczka
tarty chrzan
5 łyżeczek
sól
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Prażony słonecznik, którego użyjemy do sosu, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na minimum 10 godzin.

krok 2

Kaszę jaglaną i groch gotujemy osobno zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniach. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.

krok 3

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni, na 1 łyżce oleju przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, goździki, gałkę muszkatołową, lubczyk i wędzoną słodką paprykę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. W dużym blenderze kielichowym lub malakserze łączymy ugotowaną kaszę, groch, odsączone z wody grzyby, cebulę z czosnkiem i przyprawami oraz sos sojowy. Miksujemy na gładką masę.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dużą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej przygotowaną masę. Wierzch wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Pasztet pieczemy przez 50 minut. Gotowy wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masa stężała.

krok 5

Przed podaniem przygotowujemy wegański sos chrzanowy. Odsączony słonecznik wrzucamy do malaksera, dodajemy wodę, sok z cytryny, musztardę, tarty chrzan oraz szczyptę soli. Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Zimny pasztet wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy z kromką ulubionego pieczywa oraz sosem chrzanowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka