![Wege Wielkanoc. Pasztet jaglany z grochem i grzybami podany z sosem chrzanowym (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iEjCnrG3WpW52pWSdpPKcF2Puxri_S-OYwW_QgmWuaw/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/V2VnZV9XaWVsa2Fu/b2MzMjU3LmpwZw.jpg)
Pasztet jaglany z grochem i grzybami podany z sosem chrzanowym
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- kasza jaglana
- 100 g
- groch łuskany
- 200 g
- suszone grzyby
- 30 g
- cebula
- 2 sztuki
- czosnek
- 2 ząbki
- olej roślinny
- 1 łyżka + 80 ml
- sól
- 1 łyżeczka
- pieprz
- 1 łyżeczka
- majeranek
- 2 łyżeczki
- mielone ziele angielskie
- ⅓ łyżeczki
- mielone goździki
- szczypta
- gałka muszkatołowa
- ⅓ łyżeczki
- lubczyk
- ¼ łyżeczki
- wędzona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- sos sojowy
- 1 łyżka
- orzechy włoskie
- 30 g
- Sos chrzanowy:
- prażony słonecznik
- 150 g
- woda
- 120 ml
- sok z cytryny
- z ½ sztuki
- musztarda sarepska
- 1 łyżeczka
- tarty chrzan
- 5 łyżeczek
- sól
- do smaku