Kukbuk
Kukbuk
Zdrowe dania na Wielkanoc (fot. Proszę Zdrowie)

Wielkanoc na diecie. Wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe dania na święta

Przygotowanie menu wielkanocnego, gdy ogranicza nas dieta, może być nie tylko bezproblemowe, ale i bardzo przyjemne. Sprawdźcie, jakie wegańskie potrawy, bezglutenowe przystawki czy bezcukrowe desery zaserwować w święta.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia i przepisy: Agnieszka Wrzak / Proszę Zdrowie

Opublikowano: 6 Kwietnia 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Mimo że wymyślenie wielkanocnego menu bez udziału mięsa, jajek czy cukru może wydawać się nie lada wyzwaniem, warto je podjąć – nie tylko po to, by w czasie świąt bez ograniczeń cieszyć się smakami, na które czeka się przez cały rok, ale również po to, by nieco odmienić świąteczny stół i oczarować również niebędących na diecie gości. Z wegańskimi, bezglutenowymi czy bezcukrowymi daniami jest tak jak ze wszystkimi innymi – by osiągnąć mistrzostwo w ich przyrządzaniu, trzeba nabrać wprawy. By zachęcić was do zmierzenia się ze świątecznym jadłospisem, w którym dieta wyznacza listę używanych produktów, poprosiliśmy o pomoc zespół Proszę Zdrowie, który przygotował dla was wyjątkowe świąteczne menu.

Nowalijki na wegańskim labnehu z pesto z pietruszki i oliwą koperkową? Pulpety w sosie chrzanowym? A może mazurek z białej czekolady z konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masłem orzechowym? Zaopatrzcie się w niezbędne produkty i wzbogaćcie wielkanocny stół o kilka nieoczywistych i mniej tradycyjnych dań. Gwarantujemy, że te propozycje w pełni usatysfakcjonują wszystkich, którzy muszą zrezygnować z cukru, nabiału czy glutenu ze względu na dietę, a do tego zawrócą w głowie pozostałym gościom!

Proszę Zdrowie – Mazurek z białej czekolady z konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masłem orzechowym

Mazurek z białej czekolady z konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masłem orzechowym  

Poza klasyczną babką jednym z naszych ulubionych wielkanocnych deserów jest kuszący mazurek. Nie od dziś wiadomo, że słodki doskonale komponuje się z kwaśnym, dlatego proponujemy mazurek z czekoladą, konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masła orzechowego. Mimo że w tym przepisie na próżno szukać jajek, mleka czy cukru, jesteśmy pewni, że na stałe wejdzie do waszego wielkanocnego menu. Poza wegańskim „jajkiem” do dekoracji możecie wykorzystać także mikroliście rukwi wodnej i plasterki kumkwatu. Dodadzą deserowi charakteru.

Zobacz przepis na mazurek z białej czekolady z konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masłem orzechowym >>

Proszę Zdrowie – Humus rzodkiewkowy

Humus rzodkiewkowy   

Humus humusowi nierówny! Niektórzy wolą, jeśli zawiera dużo tahiny, inni go nie tkną, jeśli nie będzie idealnie gładki. My lubimy eksperymentować i zachęcamy was do tego samego. Tym razem proponujemy humus rzodkiewkowy, który rewelacyjnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jesteśmy pewni, że do gustu przypadnie nie tylko weganom! Rzodkiewkę i czosnek upieczcie, a później połączcie z ugotowaną ciecierzycą. Dodajcie sok z cytryny i świeżo starty chrzan, a następnie doprawcie i dokładnie zmiksujcie. Przed podaniem koniecznie wlejcie sok z buraków – sprawi, że humus będzie obłędnie wyglądał na talerzu.

Wypróbuj przepis na humus rzodkiewkowy >>

Proszę Zdrowie – Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym  

Choć w tym pysznym daniu zwykle używa się mięsa, w tej wersji śmiało można o nim zapomnieć. Wiosenne pulpeciki z dodatkiem bobu i mięty, podane z aromatycznym sosem chrzanowym, to pozycja, która musi się znaleźć na waszym wielkanocnym stole. Proste w przygotowaniu, dobrze prezentują się na talerzu i – co najważniejsze – są przepyszne. Podajcie je polane sosem i posypane koperkiem. W takiej odsłonie zachwycą amatorów kuchni roślinnej, ale także zaskoczą miłośników mięsa.

Sprawdź, jak przygotować pulpety w sosie chrzanowym >>

Proszę Zdrowie – Pasta bezjajeczna

Pasta bezjajeczna  

Ziemniaki i tofu to połączenie, które zachwyca smakiem, wystarczy tylko dobrze do niego podejść. Przygotowanej z nich paście wyrazistość nadadzą aromatyczne przyprawy – kurkuma i pieprz – a także niespodziewane dodatki: masło kakaowe i mleko sojowe. Nie zapomnijcie, aby przed podaniem dodać chrzan i szczypiorek! Będzie pysznie i kolorowo. Zapewniamy, że z taką pastą bezjajeczną może konkurować niejedno poranne smarowidło. Wielkanocne śniadanie to idealna okazja, by podać tę wyborną złocistą, kremową pastę. Choć prawdę mówiąc, moglibyśmy jeść ją codziennie!

Zobacz, jak zrobić pastę bezjajeczną >>

Proszę Zdrowie – Marchewka marynowana à la łosoś

Marchewka marynowana à la łosoś  

Aromatyczna marynowana marchewka to idealny pomysł na nieoczywiste danie wielkanocne. Świetnie sprawdzi się na kanapkach czy w sałatkach, ale śmiało odnajdzie się także jako osobne świąteczne danie. Marchewkę zalejcie wrzącym sokiem z buraków i marynujcie minimum 2 godziny. Później za pomocą obieraczki pokrójcie ją we wstążki. Z pociętych w paski glonów nori, wody, oliwy, bezglutenowego sosu sojowego, papryki wędzonej i czosnku przygotujcie zalewę. Gdy będzie wrzała, zalejcie nią wstążki marchewki, a następnie połóżcie na nich gałązki koperku. Przykryjcie i marynujcie 3 dni. Gotowe!

Wypróbuj przepis na marchewkę marynowaną à la łosoś >>

Proszę Zdrowie – Nowalijki na wegańskim labnehu z pesto z pietruszki i oliwą koperkową

Nowalijki na wegańskim labnehu z pesto z pietruszki i oliwą koperkową 

Labneh – wywodzący się z kuchni arabskiej pyszny, zdrowy i sycący serek – z kromką ulubionego pieczywa to szybki sposób na śniadanie. Jako danie wielkanocne podajcie go w wersji wegańskiej z nowalijkami i oszałamiającą oliwą infuzowaną koperkiem, która dzięki głębokiemu aromatowi i intensywnemu kolorowi sprawi, że danie nabierze jeszcze więcej charakteru. Na talerz wyłóżcie 3 łyżki labnehu i 2 łyżki pesto z pietruszki, a na wierzch – marchewkę i pora. Polejcie to oliwą koperkową, emulsją buraczaną i pomarańczową i udekorujcie kiełkami i koperkiem lub świeżymi ziołami. Danie będzie pięknie wyglądało i jeszcze lepiej smakowało!

Sprawdź przepis na nowalijki na wegańskim labnehu z pesto z pietruszki i oliwą koperkową >>

Pst! Jeśli nie macie czasu na gotowanie, wszystkie potrawy możecie zamówić na proszedrowie.pl.  

Artykuł powstał we współpracy z Proszę Zdrowie.

Przeczytaj więcej:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk