Kukbuk
Kukbuk
pascha wielkanocna, pascha na wielkanoc, słodycze wielkanocne, wegańska wielkanoc

Wegańska Wielkanoc – jak zrobić roślinną paschę?

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Wege Siostry po raz kolejny udowadniają, że ich wyobraźnia nie zna granic!

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 15 Kwietnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Wege Siostry to firma rodzinna. Powstała, gdy siostry – Magda i Zuza Rzymanek – odkryły wspólną pasję: tworzenie na bazie nerkowców wegańskich odpowiedników serów. Tak pysznych, że w niczym nie ustępują swoim niewegańskim pierwowzorom. Magda i Zuza zostały nagrodzone certyfikatem KUKBUK Poleca za smarowidła z nerkowców o smaku rozgryzionym do perfekcji – tak skutecznie, że odchodzą w zapomnienie wszelkie stereotypy na temat kuchni wegańskiej.

Pascha wielkanocna, pascha, słodycze wielkanocne, wegesiostry

 PASCHA Z NERKOWCÓW I KASZY JAGLANEJ 

składniki:

  • 1 szklanka nerkowców
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1½ szklanki mleka roślinnego (np. owsianego)
  • opcjonalnie: 50 ml roślinnego jogurtu kokosowego lub sojowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki syropu z agawy (lub cukru)
  • szczypta ziarenek wanilii (jeżeli wanilia jest świeża, używamy 1 laski wanilii)
  • szczypta soli

dodatki (według uznania):

  • suszone morele
  • jagody goji
  • suszona morwa
  • żurawina
  • migdały
  • suszone płatki bławatka

Rada: Z jogurtu można zrezygnować, wtedy jednak warto dodać więcej soku z cytryny, żeby podnieść nieco kwasowość.

W osobnych naczyniach moczymy w wodzie nerkowce i kaszę jaglaną – około 3 godzin lub całą noc.Kaszę dokładnie przepłukujemy, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wchłonie cały płyn. Zestawiamy z gazu, zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

W kielichu blendera umieszczamy ciepłą kaszę i namoczone nerkowce. Dodajemy jogurt, sok z cytryny, syrop z agawy, wanilię i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę.

Masę mieszamy z bakaliami, następnie przekładamy do miseczki wyłożonej gazą. Odstawiamy do lodówki na noc, aby się ścięła i trochę odciekła. Następnego dnia przekładamy gotową paschę na talerzyk i delikatnie usuwamy gazę. Dekorujemy migdałami, morelami lub innymi suszonymi owocami albo jadalnymi kwiatami, na przykład bławatkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!