Wege Siostry to firma rodzinna. Powstała, gdy siostry – Magda i Zuza Rzymanek – odkryły wspólną pasję: tworzenie na bazie nerkowców wegańskich odpowiedników serów. Tak pysznych, że w niczym nie ustępują swoim niewegańskim pierwowzorom. Magda i Zuza zostały nagrodzone certyfikatem KUKBUK Poleca za smarowidła z nerkowców o smaku rozgryzionym do perfekcji – tak skutecznie, że odchodzą w zapomnienie wszelkie stereotypy na temat kuchni wegańskiej.
![pascha wielkanocna, pascha na wielkanoc, słodycze wielkanocne, wegańska wielkanoc](https://mediaconvert.kukbuk.pl/yaD4bTlJqgIqyDvp7KRE98VRDd4mPv-wz90baCHo8k8/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTgv/SFk5QTA3ODhfTGZT/SndPYV90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg)
Wegańska Wielkanoc – jak zrobić roślinną paschę?
Wege Siostry po raz kolejny udowadniają, że ich wyobraźnia nie zna granic!
Tekst: Magda Malicka
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
![Pascha wielkanocna, pascha, słodycze wielkanocne, wegesiostry](https://mediaconvert.kukbuk.pl/MNmHvt8VluHliOY_9V8vIkeCDPHWdRZ-nrWuLT0GQ6Y/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/SFk5QTA3NTVfVjYx/VjBPNF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/1y3wxDW54efaecxrWmKr9oNmeoaveCV6sx4jXNkg5rc/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/SFk5QTA3NTVfVjYx/VjBPNF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 2480w)
Pascha z nerkowców i kaszy jaglanej
składniki:
- 1 szklanka nerkowców
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1½ szklanki mleka roślinnego (np. owsianego)
- opcjonalnie: 50 ml roślinnego jogurtu kokosowego lub sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki syropu z agawy (lub cukru)
- szczypta ziarenek wanilii (jeżeli wanilia jest świeża, używamy 1 laski wanilii)
- szczypta soli
dodatki (według uznania):
- suszone morele
- jagody goji
- suszona morwa
- żurawina
- migdały
- suszone płatki bławatka
Rada: Z jogurtu można zrezygnować, wtedy jednak warto dodać więcej soku z cytryny, żeby podnieść nieco kwasowość.
W osobnych naczyniach moczymy w wodzie nerkowce i kaszę jaglaną – około 3 godzin lub całą noc.Kaszę dokładnie przepłukujemy, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wchłonie cały płyn. Zestawiamy z gazu, zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.
W kielichu blendera umieszczamy ciepłą kaszę i namoczone nerkowce. Dodajemy jogurt, sok z cytryny, syrop z agawy, wanilię i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę.
Masę mieszamy z bakaliami, następnie przekładamy do miseczki wyłożonej gazą. Odstawiamy do lodówki na noc, aby się ścięła i trochę odciekła. Następnego dnia przekładamy gotową paschę na talerzyk i delikatnie usuwamy gazę. Dekorujemy migdałami, morelami lub innymi suszonymi owocami albo jadalnymi kwiatami, na przykład bławatkiem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?