Kukbuk
Kukbuk
zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicy z morelami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
czerwona soczewica
1 i 1/2 szklanki
suszone morele
1/2 szklanki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
oliwa
kilka łyżek
sól
szczypta
kurkuma
1 łyżeczka
kumin
1/2 łyżeczki
papryka wędzona
1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
sok z cytryny
2 łyżki
gorczyca
1 łyżeczka
świeży imbir
3-centymetrowy kawałek
chili
1/2 sztuki
pomidor
3-4 sztuki
bulion warzywny
1 litr

Przygotowanie: Zuza Rożek


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Miseczki: Spiek Ceramiczny

Talerz: PoPo Ceramics

krok 1

Soczewicę przebieramy i dokładnie opłukujemy.

krok 2

Morele tniemy w paski lub połówki.

krok 3

Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie w rondlu z czosnkiem, solą, kurkumą i kuminem przez 4-5 minut. Dodajemy soczewicę, morele i bulion, gotujemy około 20 minut. Dorzucamy pokrojone pomidory bez skórki, sok z cytryny, starty imbir. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozcieńczamy ją bulionem.

krok 4

Zupę serwujemy posypaną paroma paseczkami świeżego chili.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!