Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź nasz przepis na krem z buraka

Rozgrzewający krem z buraków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
imbir
2-centymetrowy kawałek
papryczka chili
⅓ sztuki
masło
20 g
kumin
⅓ łyżeczki
ziemniak
1 sztuka
jabłko „Golden Delicious”
1 sztuka
purée z buraków
300 g
bulion warzywny
800 ml
sok z limonki
z ⅓ sztuki
słodka śmietanka
80 ml
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
Do podania:
śmietana 30%
50 ml
chrzan
1 łyżeczka
prażone orzechy laskowe
30 g
świeża mięta lub natka pietruszki
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce. Papryczkę chili razem z pestkami kroimy w cienkie plasterki.

krok 2

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy na nie cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie imbir i papryczkę, mieszamy. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodajemy do nich kumin, a także obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszamy i pilnujemy, aby nic się nie przypaliło. Po 2 minutach dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłko i purée z buraków. Krótko smażymy i zalewamy bulionem warzywnym. Zupę gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

krok 3

Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zupę na gładki krem, następnie ponownie podgrzewamy ją na małym ogniu. Dodajemy sok z limonki, słodką śmietankę, sól i pieprz do smaku. Gdy krem zacznie bulgotać, wyłączamy ogień.

krok 4

Śmietanę 30% ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy do połączenia się składników. Każdą porcję kremu z buraków dekorujemy śmietanką chrzanową, pokruszonymi orzechami laskowymi i listkami mięty lub natką pietruszki. Krem podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli chcemy zabrać zupę na lunch, przelewamy ją do pojemnika, a dodatki pakujemy osobno.

Buraki mrożone firmy Hortex

Przepis powstał we współpracy z marką Hortex. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Przepisy z burakiem w roli głównej>>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk