Kukbuk
Kukbuk
barszcz z kolorowych buraków, barszcz z uszkami, wigilijny barszcz z uszkami, uszka z grzybami, domowe uszka, domowy barszcz, szybki barszcz,

Wigilijny Barszcz Soul Red Crystal

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
barszcz:
mieszanka kolorowych buraków
1 kg
cebula
200 g
czosnek
1 główka
jabłko
1 sztuka
majeranek
2 łyżki
liść laurowy
2-3 sztuki
biały ocet winny
100 ml
uszka:
mąka pszenna
250 g
sól
1 łyżeczka
letnia woda
100 ml
grzyby shimeji
300 g
szczypiorek
1 garść
olej słonecznikowy
1 łyżka
sos sojowy
do smaku

przepisy i przygotowanie potraw: Tomasz Królikowski 


zdjęcia: dinnershow.studio


stylizacja: Basia Dereń-Marzec

krok 1

Buraki, jabłko, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w cieniutkie plastry lub cząstki. Wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą, dodajemy majeranek, liście laurowe i ocet. Wolno zagotowujemy – kiedy zacznie wrzeć, odstawiamy na bok.

krok 2

Grzyby dokładnie płuczemy, osuszamy na sicie i siekamy. Podobnie postępujemy ze szczypiorem.

Shimeji podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy świeżym szczypiorkiem i sosem sojowym. Studzimy.

krok 3

Przygotowujemy ciasto na uszka. Mąkę z solą mieszamy i powoli wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów. Wykrawamy z niego 5-centymetrowe kwadraty. Nakładamy na nie wystudzoną masę, dwa rogi ciasta łączymy ze sobą i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy z gorącym barszczem.

Więcej przepisów z burakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk