Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić różowe klopsiki z kaszy i buraków, kolorowe klopsiki, pomysł na lunch do pudełka, Ania Dobra Kulka (fot. Ania Dobra Kulka)

Różowe klopsiki z kaszy i buraków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza jaglana
100 g
ugotowany burak
2 sztuki średniej wielkości
musztarda francuska
1 łyżka
czarny sezam
1 łyżka
świeży rozmaryn
1 gałązka
domowa bułka tarta
1 łyżka
sól
½ łyżeczki
pieprz
do smaku
oliwa
do posmarowania

Zdjęcie i przepis: Ania Dobra Kulka

krok 1

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowane buraki kroimy w kostkę. Kaszę i połowę pokrojonych buraków przekładamy do miski i mieszamy. Miksujemy blenderem – masa może, ale nie musi być idealnie gładka. Dodajemy pozostałe buraki, musztardę, sezam, posiekany rozmaryn, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy.

krok 2

Z masy lepimy kulki. Przygotowujemy miseczkę z wodą i za każdym razem przed uformowaniem klopsika zwilżamy dłonie. Klopsiki smarujemy oliwą i układamy na blasze. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na kanapkach lub w bajglach, z dodatkiem rukoli i serka śmietankowego. 

TIP

Jeżeli masa przed formowaniem kulek wydaje się zbyt rzadka, dosypujemy bułki tartej i ponownie mieszamy. Najlepiej użyć domowej bułki tartej.

Sprawdź więcej przepisów na kulki mocy.      

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk