Kukbuk
Kukbuk
sałatka śledziowa z jabłkiem, sałatka śledziowa, sałatka ze śledzia, śledź na święta, świąteczny śledź, sposób na śledzia, śledź, sałatka z jabłkiem, prosta sałatka

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
filet ze śledzia
6 sztuk
sok z cytryny
z 1/2 sztuki
cebula
1 sztuka
jabłko
4 sztuki
ogórki kiszone
4 sztuki
śmietana
200 ml
jogurt naturalny
200 ml
oliwa
1 łyżka
cukier
szczypta
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Cermika: Hadaki 

krok 1

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.

krok 2

Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, a jabłka w większą kostkę. Cebulę mieszamy z jabłkami, posypujemy cukrem i szczyptą soli. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.

krok 3

Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w taką samą kostkę jak jabłka.

krok 4

Śmietanę mieszamy z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu.

Do miski wkładamy śledzie, cebulę z jabłkiem, ogórki i śmietanę z jogurtem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

TIP: najlepsze jabłka do tego przepisu to szara reneta, ligol lub golden delicious – powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!