Śledziowa rewolucja
Śledź wciąż kojarzy się głównie z Wigilią albo zakąską do wódki. A gdyby go podać z prosecco albo przyrządzić na śniadanie? Poznajcie zaskakujące sposoby na śledzia.
Przygotowanie: Tomek Zielke
Stylizacja: Magdalena Olszewska
Zdjęcie: Maciej Niemojewski
Cermika: Hadaki
krok 1
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.
krok 2
Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, a jabłka w większą kostkę. Cebulę mieszamy z jabłkami, posypujemy cukrem i szczyptą soli. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.
krok 3
Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w taką samą kostkę jak jabłka.
krok 4
Śmietanę mieszamy z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu.
Do miski wkładamy śledzie, cebulę z jabłkiem, ogórki i śmietanę z jogurtem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
TIP:
Najlepsze jabłka do tego przepisu to szara reneta, ligol lub golden delicious – powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.
Śledź wciąż kojarzy się głównie z Wigilią albo zakąską do wódki. A gdyby go podać z prosecco albo przyrządzić na śniadanie? Poznajcie zaskakujące sposoby na śledzia.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!
Przez pierwsze dekady XIX wieku wykorzystywano prasowane szkło głównie po to, by imitować kryształy. Prym wiedli Szwedzi, po piętach deptali im Amerykanie i… Polacy. To właśnie my w latach 70. stworzyliśmy przedmiot, który dziś elektryzuje kolekcjonerów.
Śledź wciąż kojarzy się głównie z Wigilią albo zakąską do wódki. A gdyby go podać z prosecco albo przyrządzić na śniadanie? Poznajcie zaskakujące sposoby na śledzia.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!
Przez pierwsze dekady XIX wieku wykorzystywano prasowane szkło głównie po to, by imitować kryształy. Prym wiedli Szwedzi, po piętach deptali im Amerykanie i… Polacy. To właśnie my w latach 70. stworzyliśmy przedmiot, który dziś elektryzuje kolekcjonerów.