Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.
krok 2
Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, a jabłka w większą kostkę. Cebulę mieszamy z jabłkami, posypujemy cukrem i szczyptą soli. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut.
krok 3
Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w taką samą kostkę jak jabłka.
krok 4
Śmietanę mieszamy z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu.
Do miski wkładamy śledzie, cebulę z jabłkiem, ogórki i śmietanę z jogurtem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
TIP:
Najlepsze jabłka do tego przepisu to szara reneta, ligol lub golden delicious – powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.