Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź przepisy na wegetariańskie burgery z burakiem

Burger z buraków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Kotlet:
purée z buraków
cebula
czosnek
płatki owsiane górskie
fasola cannelloni
prażony sezam
prażone orzechy włoskie
jajko „zerówka”
bułka tarta
wędzona słodka papryka
chili
cynamon
suszony tymianek
sos sojowy
sól
czarny pieprz
Frytki z dyni:
miąższ dyni hokkaido
180 g
oliwa
1 łyżka
sól
½ łyżeczki + ⅓ łyżeczki
wędzona ostra papryka
½ łyżeczki
mąka kukurydziana
1 łyżka
Sos tahini:
tahini
100 g
sok z cytryny
z 1 sztuki
sól morska
½ łyżeczki
woda
100 ml
syrop klonowy
½ łyżeczki
Dodatkowo:
awokado
1 sztuka
sok z limonki
z ½ sztuki
czarny pieprz
⅓ łyżeczki
czerwona cebula
1 sztuka
ogórek konserwowy
2 sztuki
pomidor malinowy
1 sztuka
ulubiona sałata
kilka liści
bułka do burgerów
2 sztuki
majonez
2 łyżki
musztarda
2 łyżeczki
ser mimolette
4 plastry

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Purée z buraków, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, płatki owsiane, odsączoną fasolę, sezam, orzechy włoskie, jajko, bułkę tartą, wędzoną słodką paprykę, chili, cynamon, tymianek, sos sojowy, sól i pieprz blendujemy w malakserze, aż powstanie zwarta masa. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

krok 2

Oczyszczony miąższ dyni hokkaido kroimy w słupki przypominające kształtem grube frytki. Przekładamy je do miski, polewamy oliwą, posypujemy ½ łyżeczki soli i wędzoną ostrą papryką, mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą i dokładnie obtaczamy w niej kawałki dyni. Odstawiamy.

krok 3

Wszystkie składniki sosu ucieramy w miseczce, aż powstanie jednolity, kremowy dip. Awokado obieramy i kroimy w półplastry, skrapiamy je sokiem z limonki i posypujemy pieprzem. Czerwoną cebulę kroimy w krążki, ogórki w długie paski, pomidora w plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy.

krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy buraczanej formujemy 5 mniejszych lub 4 większe kotlety, które układamy na blasze w sporych odstępach. Wstawiamy ją do piekarnika, na środkowy poziom, na 20 minut, a następnie przenosimy na górny poziom i pieczemy jeszcze 20 minut, aby ładnie się zarumieniły. W tym czasie na środkowy poziom piekarnika wstawiamy blachę z frytkami.

krok 5

Po 20 minutach pieczenia wyjmujemy burgery i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Frytki przenosimy na wyższy poziom piekarnika i pieczemy jeszcze 5 minut. Dyniowe frytki będą gotowe, gdy bez problemu wbijemy w nie widelec, a skórka na nich będzie ładnie zarumieniona.

krok 6

Bułki do burgerów rozkrawamy na pół i lekko grillujemy. Spody smarujemy majonezem, górne części musztardą. Na musztardę kładziemy po 2 plastry sera. Na majonezie układamy sałatę, następnie plastry ogórka i buraczany kotlet, który smarujemy 1 łyżeczką sosu tahini. Kolejno nakładamy plastry awokado, pomidora i czerwoną cebulę i przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery podajemy od razu po przygotowaniu z frytkami z dyni i z dodatkową porcją sosu tahini.

TIP:

Pozostałe kotlety buraczane możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 4-5 dni lub zamrozić w woreczku strunowym – wtedy najlepiej spożyć je w ciągu 2 miesięcy.

Buraki mrożone firmy Hortex

Przepis powstał we współpracy z marką Hortex. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Przepisy z burakiem w roli głównej>>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk