Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź przepis na tartę z burakiem

Tarta z burakami i kozim serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Spód:
mąka pszenna
220 g
zimne masło
130 g
sól
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
1 sztuka
skórka z cytryny
z ½ sztuki
Farsz:
purée z buraków
180 g
miękki kozi ser
50 g + 30 g
czerwona cebula czerwona cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
masło
5 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
śmietana 30%
100 ml
tłuste mleko
40 ml
gałka muszkatołowa
⅓ łyżeczki
sól
⅓ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki
orzeszki pinii
30 g
świeży tymianek
2-3 gałązki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

kork 1

Przygotowujemy spód tarty. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę, sól, jajko i skórkę z cytryny i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe, rozwałkowujemy je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości 4-5 milimetrów. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Purée z buraków miksujemy z 50 gramami koziego sera. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i bardzo krótko smażymy na patelni, na rozgrzanym maśle. Jajka łączymy ze śmietanką, z tłustym mlekiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem i ucieramy, aż powstanie jednolita masa.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki formy do pieczenia o średnicy 20 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy ciasto jeszcze przez 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

krok 4

Na podpieczony spód wykładamy purée buraczane, następnie cebulę z czosnkiem. Zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy kilka gałązek tymianku, posypujemy orzeszkami pinii, pozostałym kozim serem. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 30 minut – wierzch powinien być ścięty i zarumieniony. Wyjmujemy i studzimy przez 5-7 minut. Tartę podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu lub serwujemy jako zimną przekąskę z dodatkiem ulubionej sałaty.

Buraki mrożone firmy Hortex

Przepis powstał we współpracy z marką Hortex. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Przepisy z burakiem w roli głównej>>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk