Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź, jak zrobić pyszne brownie na bazie z buraka

Brownie z buraków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masło
180 g + opcjonalnie do natłuszczenia
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka
czekolada deserowa
150 g
czekolada mleczna
50 g
jajko „zerówka”
3 sztuki
drobny brązowy cukier
170 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
mąka pszenna
120 g
soda oczyszczona
½ łyżeczki
kakao
40 g
sól
½ łyżeczki
purée z buraków
150 g
Dodatkowo:
biała czekolada
100 g
sok z buraków
30 ml
orzechy laskowe
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Masło, kawę rozpuszczalną i połamaną na małe kawałki czekoladę deserową i mleczną wrzucamy do miski, którą umieszczamy w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy, aby czekolada się nie zwarzyła. Gdy powstanie jednolity krem, zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

krok 2

Białka oddzielamy od żółtek i zaczynamy ubijać. Gdy tylko piana zacznie gęstnieć, wsypujemy stopniowo drobny cukier – miksujemy, aż cały się rozpuści. Wtedy do białek dodajemy pojedynczo żółtka, miksujemy tylko do połączenia się składników. Na koniec dokładamy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

krok 4

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao i sól – łączymy składniki przy użyciu drewnianej łyżki. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy purée z buraków i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka ubite z cukrem i krótko mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych – łączymy je, by powstał gładki krem. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut (jeśli wolimy bardziej zwartą konsystencję brownie, to pieczemy je kilka minut dłużej, maksymalnie 32 minuty). Brownie wyciągamy z piekarnika i przez 20 minut studzimy w formie, następnie wyjmujemy na kratkę i studzimy jeszcze minimum 20 minut.

krok 5

Białą czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z sokiem buraczanym. Ciasto przed podaniem dekorujemy różową polewą i pokruszonymi orzechami laskowymi. Brownie możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet 4-5 dni. Jeśli lubimy lekko płynną konsystencję ciasta, możemy je przed podaniem podgrzać w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) i serwować z gałką lodów waniliowych.

Buraki mrożone firmy Hortex

Przepis powstał we współpracy z marką Hortex. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Przepisy z burakiem w roli głównej>>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk