Kukbuk
Kukbuk
Tatar  zpieczonego buraka z jabłkiem i cebulą, MAKRO

Tatar z pieczonego buraka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
burak
100 g
jabłko
50 g
cebula
10g
biała rzodkiew
30 g
cytryna
10 g
musztarda dijon
40 g
miód lipowy
40 g
pestki słonecznika
10 g
woda
100 ml
oliwa z oliwek
4 ml
limonka
40 g
sól
15 g
pieprz czarny
15 g

Przepis i zdjęcie: MAKRO

krok 1

Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wstawiamy umyte, nieobrane buraki. Pieczemy do miękkości przez około godzinę. Gotowe warzywa studzimy, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.

krok 2

Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, a mini cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy musztardą, miodem, solą oraz pieprzem. Dodatkowo do smaku skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Tatar z pieczonego buraka z jabłkiem i cebulą, na ziarnach słonecznika, MAKRO

krok 3

Z wody, dziesięciu mililitrów soku z limonki i dziesięciu gramów miodu przygotowujemy marynatę. Białą rzodkiew obieramy, kroimy w bardzo cienkie plastry i zanurzamy w zalewie na 30 minut.


Przepis powstał we współpracy z MAKRO

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk