Kukbuk
Kukbuk

Buraczane carpaccio z domowym labnehem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + czas odsączania jogurtu
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Labneh:
jogurt grecki
500 g
sól
1 łyżeczka
Buraczane carpaccio:
kolorowe buraki
3 sztuki
oliwa
3 łyżki
ocet jabłkowy
3 łyżki
cukier
2 łyżeczki
szalotka
1 sztuka
skórka z cytryny
z ½ sztuki
Dodatkowo:
oliwa
2 łyżki
za’atar
według uznania
mięta
garść

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Jogurt solimy i przekładamy na ściereczkę lub układamy na bardzo drobnysicie wyłożonym papierem kuchennym do odsączenia wody z jogurtu. Odstawiamy na całą noc. 

krok 2

Buraki kroimna cienkie plastry (na przykład na mandolinie). W miseczce mieszamy oliwę, ocet, cukier, posiekaną szalotkę i skórkę cytryny – sosem zalewamy buraki. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.  

krok 3

Na talerzu rozprowadzamy warstwę labnehu, polewamy delikatnie oliwą i posypujemy za’atarem. Na tym układamy buraki. Dekorujemy listkami mięty. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk