Kukbuk
Kukbuk
kaszotto z marchewką i burakami, kaszotto, pęczotto z groszkiem, pęczotto, dania z kaszą, kasza pęczak, obiad z kaszą, zdrowy obiad, szybki obiad, danie jednogarnkowe

Pęczotto z marchewką i buraczkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
marchew
2 sztuki
burak
2 sztuki
oliwa
1 łyżeczka
świeży rozmaryn
2 gałązki
cabula
1 sztuka
kasza pęczak
1/2 szklanki
sok z cytryny
2 łyżeczki
bulion warzywny
350 ml
masło
50 g
parmezan
duża garść
groszek
2 łyżki
sól i pieprz
do smaku

Przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: Hadaki

krok 1

Marchewki kroimy na cztery części, a buraki w ósemki. Warzywa mieszamy z oliwą i przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa i pieczemy około 40 minut, aż będą miękkie.

krok 2

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy kaszę i smażymy przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wlewamy sok z cytryny, czekamy, aż odparuje, i wlewamy bulion w czterech partiach, dodając kolejną porcję dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez kaszę.

krok 3

Kiedy kasza wchłonie ostatnią porcję bulionu, powinna być już miękka i kremowa. Zestawiamy rondel z palnika, dodajemy masło, ser i groszek. Dobrze mieszamy. Pęczotto podajemy z pieczonymi warzywami.

TIP

Bulion, czy to drobiowy czy warzywny, warto ugotować na zapas, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, np. w torebkach do żywności, plastikowych pudełkach lub w foremce na kostki lodu. Przyda się do risotta, pęczotta, zup i sosów. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!