Kukbuk
Kukbuk
Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami. Najlepsze przepisy na sałaty (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z buraków pieczonych w marynacie kawowo-winnej z rukolą, fetą i pestkami dyni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pieczony burak:
burak
3 sztuki
czosnek
2 ząbki
zaparzona mocna kawa
3 łyżki
cukier trzcinowy
2 łyżeczki
ocet balsamiczny
3 łyżki
oliwa
3 łyżki
wytrawne czerwone wino
100 ml
sól
szczypta
biały pieprz
szczypta
świeży tymianek
kilka gałązek
Sałata:
rukola
70 g
szalotka
1 sztuka
feta
50 g
prażone pestki dyni
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Buraki obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Czosnek obieramy. W miseczce łączymy kawę, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, oliwę, czerwone wino, sól i pieprz, mieszamy. Marynatą zalewamy pokrojone buraki i dokładnie mieszamy.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Buraki razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy przygotowane ząbki czosnku i tymianek i wstawiamy do piekarnika. Podczas pieczenia buraki kilkakrotnie mieszamy, aby nie wyschły. Po 70 minutach warzywa przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut. Gotowe buraki powinny być bardzo miękkie.

krok 3

Na talerze wykładamy rukolę, pokrojoną w piórka szalotkę, upieczone buraki, pokruszoną fetę i prażone pestki dyni. Polewamy pozostałym po pieczeniu sosem.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk