Kukbuk
Kukbuk
Buraczkowy gravlax z czerwonym pieprzem i kolendrą

Buraczkowy gravlax

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 8-12 godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
sól
2 kopiaste łyżki
brązowy cukier
1 kopiasta łyżka
ziarna kolendry
łyżeczka
ziarna czerwonego pieprzu
1 łyżeczka
łosoś MOWI (150 g)
1 kawałek
kwaśna śmietana
2 łyżki
sok z cytryny
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Buraka obieramy, ścieramy na tarce. Mieszamy z solą, cukrem, pokruszonymi ziarnami kolendry i pieprzu. Obkładamy tą mieszanką łososia, przykrywamy go folią, wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.

Logo Mowi z marginesami

Rybę opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry i podajemy ze śmietaną wymieszaną z sokiem z cytryny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka