Kukbuk
Kukbuk

Krem z buraków, jarmużu i pokrzywy z fiołkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
burak
8 sztuk
bulion warzywny
2 l
mleczko kokosowe
1 puszka
zioła prowansalskie
szczypta
sól
do smaku
pieprz
do smaku
jarmuż
kilka listków
pokrzywa
kilka liści
cytryna
4 plasterki
fiołki
garść

Przepis i wykonanie: Ewa Puławska


Zdjęcie: dinnershow studio

krok 1

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do wywaru i gotujemy przez około 15 minut. 

krok 2

Do garnka dolewamy połowę mleczka kokosowego i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie całość lekko studzimy i miksujemy.

krok 3

Zwartość garnka ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy, listki jarmużu i pokrzywy. Gotujemy przez kilka minut. 

krok 4

Gotowy krem dekorujemy plasterkami cytryny, pozostałym mleczkiem kokosowym i fiołkami.

Więcej przepisów z burakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk