Kukbuk
Kukbuk
risotto z burakami, risotto, idealne risotto, jak zrobić risotto

Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ryż do risotto
320 g
burak
4 średnie
szalotka
2 sztuki
białe wytrawne wino
100 ml
parmezan
50 g
pecorino romano
50 g
masło
60 g
orzechy laskowe
60 g
sól i pieprz

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics, Spiek Ceramiczny

krok 1

Buraki nakłuwamy, polewamy oliwą, posypujemy obficie solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości. Zajmie to około dwóch godzin.   W tym samym piekarniku prażymy posiekane orzechy laskowe - około 10 minut.

krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy ryż, smażymy około 3 minut. Dodajemy bardzo drobno posiekaną szalotkę, smażymy jeszcze 2 minuty na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Wlewamy wino, odparowujemy. Dodajemy kilka chochli bulionu i gotujemy, aż prawie cały wyparuje, po czym znowu dodajemy bulion. Powtarzamy cykl do momentu, w którym ryż będzie gotowy, ale wciąż nieco al dente - około 20 minut.

krok 3

Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę buraczki, starte sery, masło, dokładnie mieszamy. Smakujemy, doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco bulionu - risotto ma być nieco lejące i bardzo kremowe. Podajemy posypane uprażonymi orzechami laskowymi.  

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk