![Przepis na krem z buraków i śliwek, pomysł na letnią zupę (fot. Maciej Szczęśniak)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/2rfthHrYgkySS5fWDecMGPkalh9hkn-twTZSXKIDgwY/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjAv/a3JlbV96X2J1cmFr/byVDMyVCQ3dfaV9z/JUMzJUJDbGl3ZWtf/MS5qcGc.jpg)
Krem z buraków i ze śliwek
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- buraki
- 600 g
- pietruszka
- 2 sztuki
- dojrzałe śliwki
- 200 g
- szalotka
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- masło lub oliwa
- 10 g
- świezy tymianek
- ¾ gałązki
- cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy
- 1 łyżka
- woda
- ½ szklanki + 1½ l
- wędzone śliwki
- 5 sztuk
- sól
- 1 łyżeczka
- pieprz
- 1łyżeczka
- ser pleśniowy typu brie lub tofu
- 50 g