Kukbuk
Kukbuk
Wegetariański barszcz czerwony podawany z fasolą jaś, przepis rodziny Święcickich

Barszcz z fasolą jaś

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut + czas chłodzenia barszczu
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
BARSZCZ:
buraki
1 1/2 kg
marchewka
2 sztuki
pieruszka
1-2 sztuki
seler
1/4 sztuki
por
1 sztuka
woda
3 litry
jabłko kwaśne
1 sztuka
gożdziki
8 sztuk
ziele angielskie
8 ziaren
listki laurowe
2-3 sztuki
kminek
1/2 łyżeczki
czosnek
2 ząbki
suszone grzyby
4 sztuki
kwasek cytrynowy
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
suszony majeranek
do smaku
czosnek
do smaku
FASOLA JAŚ:
fasola
1/2 kg
kminek
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
cukier
szczypta

Przepis: Rodzina Święcickich


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Warzywa obieramy. Buraki kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy. Po godzinie zalewamy wodą, dodajemy pozostałe jarzyny, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko, przyprawy, obrane i rozgniecione dłonią ząbki czosnku oraz umyte grzyby. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień, szumujemy, dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy na wolnym ogniu około półtorej godziny.

krok 2

Kiedy barszcz będzie gotowy, odstawiamy go na noc w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły. Następnego dnia przecedzamy barszcz, doprawiamy go solą, pieprzem i majerankiem oraz ewentualnie – jeśli lubimy ostrzejszy smak – wyciśniętym czosnkiem.

krok 3

Przygotowujemy fasolę. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc, by napęczniała. Następnego dnia odcedzamy, ponownie zalewamy świeżą wodą, dodajemy sól do smaku, cukier oraz kminek i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (możemy ugotować ją wcześniej, pozostawić w wodzie, w której się gotowała, a potem podgrzać i odcedzić tuż przed podaniem).

Smacznego!

Więcej przepisów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk