Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem (fot. Angela Matlak)

Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas na ugotowanie buraka
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
SAŁATKA:
zielona soczewica
100 g
burak
1 sztuka
płatki migdałowe
garść
rukola
garść
młode liście botwinki
garść
ricotta
100 g
SOS:
oliwa
2 łyżki
miód
2 łyżki
czerwony ocet winny
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
sól morska
do smaku
pieprz mielony
do smaku

Przepis i zdjęcie: Angela Matlak

krok 1

Soczewicę gotujemy na sypko, nie dłużej niż 10 minut. Buraka gotujemy lub pieczemy.

krok 2

W tym czasie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni. W miseczce mieszamy składniki sosu: oliwę, miód, ocet winny i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Upieczonego lub ugotowanego buraka kroimy w cieniutkie plasterki.

krok 4

Na talerz wykładamy soczewicę, umytą i osuszoną rukolę oraz botwinkę. Dodajemy plasterki buraka i polewamy sosem. Posypujemy pokruszoną ricottą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk