Kukbuk
Kukbuk
Zupa krem z buraków z kaczką (fot. dinnershow.studio)

Buraczkowa z pieczoną kaczką i czarną fasolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
filety z kaczki (bez skóry)
2 sztuki
surowe buraki
2 sztuki
marchewka
2 sztuki
pietruszka
½ sztuki
biała części pora
½ sztuki (ok. 4cm)
seler
¼ sztuki
czerwona cebula
3 sztuki
olej
do smażenia
musztarda rosyjska (lub inna ostra)
1 łyżka
liście laurowe
3 sztuki
ziele angielskie
4 ziarna
ugotowane buraki
500 g
sól
szczypta
cukier
szczypta
czarna fasola lub soczewica (ugotowana lub z puszki)
200 g

Przepis i wykonanie: Liliana Filipiak


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Filety kroimy w grubą kostkę, surowe buraki – w drobną. Włoszczyznę ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebule kroimy w ósemki. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, smażymy 5 minut, aż zrobią się szkliste. Dodajemy pokrojone surowe buraki i kawałki kaczki. Smażymy 5 minut. Mieszamy, dodajemy musztardę, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą. Gotujemy mniej więcej 30 minut.

krok 2

Ugotowane wcześniej buraki blendujemy z solą i cukrem. Mieszamy delikatnie z zupą. Podajemy z fasolą lub soczewicą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka