Kukbuk
Kukbuk
kluseczki marchewkowe, kluski lane, kluseczki z masłem, domowe kopytka, kluski warzywne, marchew, parmezan, kluski z serem

Kluseczki marchewkowe z szałwią i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
marchew
1 kg
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka pszenna
300 g
olej roślinny
2 łyżki
sok z cytryny
2 łyżki
masło
70 g
świeża szałwia
1 pęczek
parmezan
50 g
sól i pieprz
do smaku

Przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciej Niemojewski 


Stylizacja: Agata Jankowska


Talerz: Hadaki 

krok 1

Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dokładnie miksujemy w blenderze. Odstawiamy do ostygnięcia.

krok 2

Następnie dodajemy jajko, mąkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotowujemy dużą ilość wody. Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na wrzątek jedną kluskę. Gotujemy przez 3 minuty. Próbujemy. Jeśli kluseczka się rozpada, do masy dodajemy więcej mąki. Jeżeli wszystko jest w porządku, partiami kładziemy kluseczki i gotujemy. Każdą partię przekładamy do miski i studzimy. Ugotowane kluseczki możemy polać odrobiną oleju, aby się nie sklejały.

kopytka, kluski marchewkowe, kluseczki warzywne, zdrowy obiad, marchewka, kluseczki z serem, kluseczki z masłem szałwiowym, masło szałwiowe

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy zrobi się gorący, smażymy na nim listki z połowy pęczka szałwii. Gdy zrobią się chrupiące, przekładamy je na papierowy ręcznik i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło z pozostałą szałwią, uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy kluseczki i smażymy przez 3 minuty. Następnie przekładamy je na talarze, polewamy masłem. Posypujemy chrupiącą szałwią i płatkami sera.

 

TIP

Zamiast marchewki można do ciasta na kluski dodać także puree z dyni lub batata. Ważne, żeby nie zawierało zbyt dużo wody, bo rozluźni ona masę – ugotowane lub upieczone warzywa należy bardzo dokładnie odcedzić.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk