Kukbuk
Kukbuk
Kostki bulionowe ułożone na blacie. (fot. dinnershow Studio)

Kostka bulionowa: DIY

Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Beata Hadaś


Przepis: Dominika Krzemińska / Przegryź

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Gdy za oknem na przemian zima i wiosna i nierzadko w ciągu jednego dnia doświadczamy kilku pór roku, nic tak nie pokrzepia, jak miska gorącej zupy. By jednak przygotować ją zgodnie z babcinymi nakazami, potrzeba solidnej podstawy z mięsa i warzyw. Jeśli nie mamy czasu na długie gotowanie wywaru, z pomocą przyjdzie kostka bulionowa, która pozwala szybko uzyskać satysfakcjonujący smak i aromat potrawy. Niemniej od czytania składu gotowych kostek dostępnych na rynku i listy zawartych w nich substancji może zakręcić się w głowie. Oprócz soli i tłuszczów roślinnych znajdziemy tam barwniki, a także mało zachęcające nazwy wzmacniaczy smaku i aromatu. Na szczęście kostkę bulionową możemy zrobić sami w domu. Warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie, by mieć pod ręką zdrowy, sprawdzony produkt, który w potrzebie pozwoli nam oszczędzić czas. Bogactwo smaku i aromatu domowych zup oraz sosów gwarantowane.

składniki:

Składniki:

  • 150 g obranych marchewek
  • 150 g obranych pietruszek
  • 80 g selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ średniej cebuli
  • 10-centymetrowy kawałek pora
  • 1 doniczka lubczyku
  • 100 g soli
  • 1 płaska łyżeczka startego pieprzu zielonego

Kostka grzybowa:

  • 30 g suszonych borowików

Kostka drobiowa:

  • 200 g mięsa z kurczaka z wolnego wybiegu
Krok 1 i 2 przygotowania kostki bulionowej (fot. dinnershow studio)

krok 1–2

Wszystkie składniki z wyjątkiem soli i pieprzu zielonego dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy jak najdrobniej. Masę przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy sól i pieprz.

Reklama
Krok 3 i 4 przygotowania kostki bulionowej (fot. dinnershow studio)

krok 3–4

Zawartość garnuszka przesmażamy na bardzo małym ogniu bez tłuszczu, cały czas mieszając, przez około 15-20 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy, przekładamy masę do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Formujemy w kostki przed użyciem. 

Ugniatanie przypraw w moździeżu. (fot. dinnershow studio)

Kostki o smaku grzybowym uzyskamy, mieląc np. 30 g suszonych borowików w młynku do kawy na proszek. Dodajemy je razem z solą i pieprzem do warzyw i postępujemy jak wcześniej.

Kostki drobiowe przygotujemy z wykorzystaniem 200 g mięsa z kurczaka z wolnego wybiegu (najlepiej podudzie) bez skóry, błon i ścięgien. Mielimy je jak najdrobniej i również dodajemy do warzyw razem z solą i pieprzem, po czym postępujemy jak wcześniej.

 

Artykuł pochodzi z materiału "DIY" z wydania KUKBUK Leniwe nr 7/2014. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk