Kukbuk
Kukbuk
Zimowe sałaty. Sałatka z marchewki i makaronu ryżowego (fot. Maciek Niemojewski)

Lekka sałatka z marchewki i makaronu ryżowego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
makaron ryżowy
100 g
marchewka
2 sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
suszone pomidory
5 kawałków
czosnek
1 ząbek
świeży imbir
2 cm
sos sojowy
4 łyżki
ocet winny
2 łyżki
brązowy cukier
1 łyżka
płatki chili
szczypta
oliwa orzechowa
2 łyżki
olej sezamowy
2 łyżki
świeża kolendra
do podania
prażony czarny sezam
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy tniemy na kawałki.

krok 2

Marchewkę obieramy i kroimy maszynką lub obieraczką do warzyw julienne w długie, cienkie paski. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Suszone pomidory rozdrabniamy. Czosnek i imbir obieramy, a następnie ścieramy na drobnej tarce.

krok 3

W miseczce łączymy czosnek, imbir, sos sojowy, ocet winny, brązowy cukier, płatki chili. Dokładnie mieszamy.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy oliwę orzechową z olejem sezamowym. Następnie zalewamy olejami marchewkę wymieszaną z papryką. Studzimy.

krok 5

Warzywa w oliwie i oleju łączymy z sosem i makaronem w dużej misce. Dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy na talerze, posypujemy listkami kolendry i prażonym sezamem.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk