Kukbuk
Kukbuk
Prosty deser z grejpfrutem (fot. Izabela Heftowicz / PassionOn)

8 pomysłów na grejpfruta

Najwyższa pora dodać grejpfruta do porannej owsianki, przyrządzić z niego ceviche lub podać go z delikatnym mascarpone.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Grejpfrut nie tylko wspomaga odchudzanie. Różowe, soczyste wnętrze cytrusa obniża cholesterol oraz korzystnie wpływa na ciśnienie. Jeśli do tej pory ten owoc kojarzył wam się jedynie z kwaśnym sokiem i nudnymi sałatkami, wypróbujcie przepisy na dania, które pomogą przetrwać zimową szarówkę. Pst! Grejpfrut wcale nie musi być gorzki – przed zjedzeniem usuńcie błonki i rozkoszujcie się słodkim smakiem miąższu.

Owocowo – warzywne ceviche (fot. Maciek Niemojewski)

Wegańskie ceviche

Istnieją przekąski, które każde danie główne usuną w cień. Przygotowane z myślą o podjadaniu podczas domowego seansu filmowego, potrafią skutecznie odciągnąć uwagę od ekranu. Jedną z nich z pewnością jest ta słodko-cytrusowa salsa. Ceviche podajemy z nachos, chociaż znajdą się pewnie chętni do wyjadania go łyżką prosto z miski.

Zobacz jak przygotować wegańskie ceviche >>

Deser na bazie kremu z serka mascarpone, z chrupiącymi herbatrnikami i grejpfrutem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Mascarpone z grejpfrutem

To ciasto praktycznie nie wymaga wysiłku, a do tego przygotujecie je bez pieczenia. Soczysty grejpfrut z kremowym mascarpone to proste, ale efektowne połączenie. Przed podaniem dodajcie listki mięty i odrobinę miodu. Strzał w dziesiątkę w leniwe popołudnie!

Sprawdź nasz przepis na mascarpone z grejpfrutem >>

Beza z kremem i cytrusami - Przepis (fot. Ula Demczuk)

Bezy z grejpfrutem

Białka jajek zalegają w lodówce po upieczeniu ciasta drożdżowego albo przygotowaniu domowego ajerkoniaku? W takim razie upieczcie z nich bezę! Przygotujcie ją w wersji z delikatnym kremem kokosowym i soczystym grejpfrutem. Gotowe bezy posypcie pistacjami i polejcie syropem z agawy.

Sprawdź jak przygotować bezy z grejpfrutem >>

Przepis na śniadaniową ośniankę z pieczonym grejpfrutem (fot. Angela Matlak)

Rozmarynowa owsianka z pieczonym grejpfrutem

Śniadaniowy klasyk w eleganckiej odsłonie. Pieczony grejpfrut rozjaśni każdy, nawet najbardziej szary poranek. Kiedy owoc będzie się karmelizował w piekarniku, wy możecie się zająć resztą przygotowań – całość będzie gotowa w kilkanaście minut. Wytrawno-kwaśny smak kremowej owsianki przełamiecie miodem, a konsystencję urozmaicą dodane na końcu orzechy włoskie.

Sprawdź nasz przepis na rozmarynową owsiankę z pieczonym grejpfrutem >>

Przepis na pieczone grejpfruty

Pieczone grejpfruty z sosem orzechowym

Prosty i ciekawy pomysł na wegański deser. Grejpfruta przed pieczeniem posmarujcie syropem klonowym wymieszanym z cynamonem. Podajcie z szybkim w przygotowaniu kremem z nerkowców.

Zobacz nasz przepis na pieczone grejpfruty z sosem orzechowym >>

Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczami

Czekoladowa jaglanka z czerwonymi pomarańczami

Jaglanka w wersji wegańskiej to doskonały sposób na poprawienie sobie humoru o poranku. Zamiast czerwoną pomarańczą czekoladowy smak jaglanki możemy przełamać pieczonym grejpfrutem, którego smak dobrze jest podkręcić imbirem i rozmarynem. Świetny pomysł na śniadanie, ale sprawdzi się także jako zdrowy deser.

Zobacz nasz przepis na czekoladową jaglankę z czerwonymi pomarańczami >>

ciasto czekoladowe, ciasto z karmelem, ciasto z karmelem daktylowym, karmel daktylowy, karmel, ciasto pomarańczowe, ciasto bez cukru

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem daktylowym

Oto proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. W środku wilgotne, swój niebanalny smak zawdzięcza dodatkowi soku z pomarańczy, który możecie zastąpić sokiem z grejpfruta. Co najważniejsze, do zrobienia tego deseru nie potrzebujecie cukru. Zamiast niego wykorzystajcie zdrowsze zamienniki, takie jak ksylitol czy daktyle.

Sprawdź nasz przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem daktylowym >>

Wege śniadania słodkie. Grejpfrut nadziewany kaszą jaglaną (fot. Maciek Niemojewski)

Grejpfrut nadziewany kaszą jaglaną z syropem klonowym i orzechami

Jeśli dotychczas nie próbowaliście faszerować grejpfruta, koniecznie nadróbcie zaległości! To proste śniadanie – szybkie w przygotowaniu i pyszne, a do tego zdrowe. Sam owoc jest niskokaloryczny, a wypełniony kaszą jaglaną, suszoną żurawiną, morelami i migdałami, ma mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Nie zapomnijcie o cynamonie, szczypcie kardamonu i rozgrzewającym imbirze – sprawią, że wasz poranek będzie jeszcze bardziej udany.

Zobacz, jak przygotować grejpfruta nadziewanego kaszą jaglaną z syropem klonowym i orzechami >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk