Kukbuk
Kukbuk

Jak zrobić najlepszy wegański bulion?

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad

Tomek Zielke 

Skomplikowany przepis na wytrawny bulion warzywny

8 I włoska kapusta 120 g  kapusta kiszona 100 g kalafior 150 g brokuł 150 g bakłażan 100 g cebula 150 g por 150 g marchew 75 g korzeń pietruszki 75 g korzeń selera 100 g czosnek 4 sztuki pieczarki 150 g borowiki 20 g  oliwa woda 2 i 1/2 l koncentrat pomidorowy 20 g wodorosty kombu 15 g sos sojowy 15 g liść laurowy 4 sztuki ciecierzyca 200 g  pieprz 1 łyżka wędzona papryka 1 łyżeczka świeży tymianek 1 gałązka sól i pieprz do smaku  

 

Warzywa myjemy (nie obieramy ich) i kroimy na niewielkie kawałki. Kapusty: włoską (lub pekińską) i kiszoną, kalafior, brokuł, bakłażan, cebulę, pory marchew, pietruszkę, seler, pieczarki podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni, do zbrązowienia, lub układamy w formie i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez mniej więcej godzinę. Przyrumienione warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy resztę składników (na razie bez soli i pieprzu) i gotujemy przynajmniej 2 godziny na wolnym ogniu, po czym przecedzamy i doprawiamy solą i pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!