Kukbuk
Kukbuk
Zimowe sałąty. Sałatka z pieczonej marchewki w marynacie imbirowej z kozim serem i orzechami laskowymi (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z pieczonej marchewki w marynacie imbirowej z kozim serem i orzechami laskowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
Pieczone marchewki:
marchewka baby lub zwykła
450 g
oliwa
2 łyżki
płynny miód lub syrop klonowy
2 łyżki
sok z limonki
½ sztuki
świeży imbir
3 cm
czosnek
1 ząbek
płatki chili
szczypta
sól himalajska
do smaku
czarny pieprz
do smaku
Dressing:
oliwa
3 łyżki
musztarda diżońska
1 łyżeczka
płynny miód
2 łyżeczki
sok z cytryny
2 łyżki
sól
szczypta
czarny pieprz
szczypta
Dodatkowo:
orzechy laskowe
50 g
rukola
130 g
kozi ser
50 g
suszona żurawina
20 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Marchewki dokładnie myjemy. Jeśli kupiliśmy zwykłą odmianę, to warzywa obieramy i kroimy pod skosem na 4-centymetrowe kawałki. Jeśli są to marchewki baby, od razu wrzucamy je do miseczki. Dodajemy oliwę, miód lub syrop klonowy, sok z limonki oraz starte na drobnej tarce imbir i czosnek. Doprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Zamarynowane marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, aż marchewki będą miękkie i rumiane – w czasie pieczenia kilka razy je przewracamy. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

krok 2

Przygotowujemy dressing: oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Orzechy laskowe prażymy na rozgrzanej suchej patelni.

krok 3

Na talerzu układamy rukolę, upieczone marchewki, pokruszony kozi ser, prażone orzechy i suszoną żurawinę. Sałatkę polewamy dressingiem. Podajemy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk