Kukbuk
Kukbuk

Kulki jak ciasto marchewkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
suszone daktyle
200 g
marchew lub wytłoczyny po soku z marchwi
1 sztuka lub 2 łyżki
wiórki kokosowe
50-100 g
płatki owsiane
1-2 łyżki
cynamon
szczypta
suszony imbir
szczypta
sól
do smaku

Przepis i zdjęcie: Ania Dobra Kulka

krok 1

Przygotowujemy bazę. Przez kilka godzin namaczamy daktyle. Odlewamy wodę i miksujemy owoce na jednolitą masę. Dodajemy marchewkę – 1 sztukę startą na drobnej tarce lub 2 łyżki wytłoczyn pozostałych z wyciskania soku marchewkowego. Mieszamy i sprawdzamy konsystencję. Dodajemy wiórki kokosowe i płatki owsiane – ilość zależy od wilgotności masy marchewkowo-daktylowej. Ponownie mieszamy. Kulki doprawiamy cynamonem, imbirem i solą dla podkreślenia smaku.

Autorką przepisu jest Ania Dobra Kulka, sprawdźcie instagram autorki >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka