Kukbuk
Kukbuk

Wegańskie ciasto marchewkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: przygotowanie: 40 minut, chłodzenie: 40 minut, pieczenie: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Ciasto marchewkowe:
marchewka
250 g
siemię lniane
3 łyżeczki
cynamon
1½ łyżeczki
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1½ łyżeczki
mąka bezglutenowa
250 g
olej
200 ml
cukier
220 g
Weganski krem śmietankowy:
wielofunkcyjna śmietanka roślinna 31%
½ l
cukier puder
według uznania
Do dekoracji
prażone migdały w płatkach
według uznania
suszone jadalne kwiaty
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Cukiernia Muus


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą (½ szklanki) i odstawiamy na kilka minut, by napęczniało. Mieszamy wszystkie przyprawy, sodę oczyszczoną i mąkę. Ubijamy olej, cukier i namoczone siemię lniane, a następnie łączymy składniki suche z mokrymi, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy marchew. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45  minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – po 40 minutach w ciasto wbijamy patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. 

krok 2

Przygotowujemy krem śmietankowy – śmietanę roślinną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 

krok 3

Upieczone i ostudzone ciasto marchewkowe przekrawamy wzdłuż na 3 równe części. Przekładamy kremem w rancie cukierniczym albo tortownicy. Chłodzimy w lodówce około 40  minut – ciasto powinno być dobrze schłodzone i zwarte. Dekorujemy prażonymi migdałami i suszonymi kwiatami – na przykład bławatkiem.

Dziękujemy Cukierni Muus za przygotowanie ciast i tortów do sesji.

Koszyk