Kukbuk
Kukbuk
pieczony pstrąg z warzywami, pieczony pstrąg, ryba z warzywami, pstrąg w całości, jak upiec rybę, pieczone warzywa

Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
świeży pstrąg
4 sztuki
marchewka
3 sztuki
cukinia
1 sztuka
szalotka
6 sztuk
cytryna
2 sztuki
świeży tymianek
kilka gałązek
sól i pieprz
do smaku
ziarna kolendry
1 łyżka
oliwa

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Miseczka: Spiek Ceramiczny

pieczony pstrąg, jak upiec pstrąga, pieczona ryba, jak upiec rybę, ryba z warzywami
Pstrągi oczyszczamy, wycinamy skrzela, przycinamy płetwy. Ryby osuszamy, nacinamy i solimy. Do wnętrza wkładamy gałązki tymianku.   Cytryny przepoławiamy i przypiekamy ich płaskie strony na mocno rozgrzanej patelni, aż sczernieją.   Marchewki i cukinię kroimy w plastry, szalotki obieramy i przepoławiamy. Warzywa i ryby wykładamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i zgniecionymi ziarenkami kolendry. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W połowie pieczenia odwracamy ryby. Podajemy posypane dodatkową kolendrą i z przypaloną cytryną.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!