Kukbuk
Kukbuk
Wegańska lasagne z kapusty

Lasagne z kapusty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 20 minut pieczenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
mała kapusta
1 sztuka
FARSZ:
czerwona cebula
2 sztuki
olej
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
marchew
2 sztuki
pieczarki
200 g
mielona kozieradka
szczypta
suszona bazylia
1 łyżeczka
sól
do smaku
mielony pieprz
do smaku
bakłażan
1/2 sztuki
przecier pomidorowy
1 1/2 szklanki
sos sojowy
1 łyżka
płatki drożdżowe
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Kapustę obgotowujemy. Zdejmujemy około pięciu zewnętrznych liści, wycinamy z nich zgrubiałe części. Naczynie żaroodporne (15 × 25 centymetrów) wykładamy połową ugotowanych liści kapusty.

krok 2

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

krok 3

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy razem z cebulą. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Farsz doprawiamy kozieradką, bazylią, solą i pieprzem i solą. Bakłażan kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i dusimy, aż zmiękną.

krok 4

Wlewamy 1 szklankę przecieru pomidorowego i maksymalnie odparowujemy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, a w razie potrzeby pieprzem i solą.

krok 5

Na liście kapusty wykładamy farsz, przykrywamy go pozostałymi liśćmi. Wierzch zalewamy ½ szklanki przecieru pomidorowego wymieszanego z płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Więcej przepisów z kapustą:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk